28.12.2015 | 0:01
Дали Местан ще продължи да се представя като човека на Турция, даже на Ердоган в България?
Нито един опит за разцеепление на ДПС не е успял, казва Александър Маринов

Фокус: Г-н Маринов, Лютви Местан беше освободен от ръководните постове, които заемаше в ДПС, като бе и изключен от партията. Очаквано ли беше това развитие на събитията?
Александър Маринов:Очаквано развитие, след словото на Ахмед Доган. Беше ясно, че след такива остри, силни квалификации Местан няма да остане повече. Виждаме обаче, че той за сега оказва съпротива. Тепърва предстои да се види какви ще бъдат последиците за ДПС от това. Не очаквам ДПС да се разцепи, но самият факт, че Местан се противопоставя на решение на Централния съвет означава, че се чувства силен – с основание или без. Въпросът е кой стои зад гърба му, че да се чувства така силен да се изправи срещу партията си.

Фокус:Ще доведе ли това до разцепление в партията? Можем ли да очакваме Лютви Местан да създаде нова политическа формация, в която да привлече настоящи членове на ДПС?
Александър Маринов:Не вярвам. Имало е различни опити за разцепление на ДПС, но нито един не е успял в точни смисъл на думата. Имало е поне два по-сериозни опита, при това с помощ от друга партия. Освен всичко останало, той няма да има и кой знае каква голяма подкрепа вътре в ДПС, въпреки, че очевидно около себе си хора, които са му лични приближени и ще го подкрепят. Но вътре в ДПС няма подкрепа и едва ли може да се стигне до образуване на нова партия, имам предвид успешна. Големият въпрос е дали той ще продължи да играе тази карта на демонстративна близост с турското ръководство в момента. Той имаше такова поведение през последните месеци, дали ще продължи да се представя като човека на Турция, даже на Ердоган в България. Това също няма да му донесе успех и силни аргументи, а точно обратното. Ясно е, че Ахмед Доган го критикува толкова остро именно по тази линия, че той е тръгнал да поставя ДПС в услуга на Турция. Това е много сериозно обвинение. Със сигурност това е голям трус вътре в ДПС и цялата българска политическа система. Не става дума само за съдбата на един или друг политик, поставят се въпроси, които са изключително важни. Къде минава границата между следването на някаква политика и обслужването на чужди интереси? Това е голям проблем и много актуален за България, тъй като по един или друг начин не само Местан прави такова нещо, а и други с определени крайни позиции ангажиращи българската държава.
Фокус: Говорим за крайни позиции и за политиката, която до сега беше водена. Дали се очаква промяна, тъй като 3-ма души поемат временно ръководните постове в ДПС?
Александър Маринов: Специално за ДПС ми е трудно да преценя. Очевидно е, че това е едно временно ръководство, а кой ще бъде постоянният председател на ДПС предстои да се види.Съмнявам, че Ахмед Доган ще се върне на тази позиция. Това, което се случва в ДПС – дискусиите и споровете, ще поставят на дневен ред други въпроси за политиката на българската държава и на основните партии. Виждате, че нещата в света се променят и ситуацията е много по-различна от тази, която беше преди една година, а да не говорим и за по-далечни периоди. Тепърва ще бъдем свидетели на сериозни промени, които ще бъдат свързани с вътрешнополитическото разпределение. Смятам, че 2016 година ще бъде изпълнена с изненади.
Фокус: По време на Централния съвет на партията Ахмед Доган е заявил, че такава ще бъде съдбата на всеки, който се изправи срещу националните интереси на България. Изправил ли се е наистина Местан срещу интересите на страната?
Александър Маринов: Лютви Местан на няколко пъти, включително и чрез прочутата декларация в парламента, се направи по-голям католик от папата. Тази декларация, която той прочете в Народното събрание, прилягаше на посланика на Турция, а не на ръководител на една българска партия, която и да била тя. Нещо повече, независимо, че тя е издържана в духа на евроатлантизма, ние добре знаем, че голяма част от държавите в НАТО съвсем не бяха толкова категорични, осъждайки едни и оправдавайки други. Преди няколко дни самият Джон Кери заяви, че САЩ нямат позиция, защото не са на ясно какво точно е станало в случая със сваления руски самолет. НАТО, колкото и на пръв поглед да показа една словесна подкрепа на Турция, това съвсем не е категорично. Да не говорим за отделните държави-членки на НАТО, които заеха много различни позиции. Това крайно поведение на Местан очевидно беше продиктувано от желанието да се хареса в Турция. Такъв тип поведение вреди на националните интереси на България, защото България трябва да има по-умерена и гъвкава позиция, която дава възможност да отстояваме нашите цели.
Фокус: Може ли да обобщим, че промените в ДПС ще доведат до промени в цялата политическа обстановка в страната?
Александър Маринов: Подчертавам, че освен промените вътре в ДПС, които ще повлияят върху неговата позиция и поведение, дойде един момент, в който имаме повод да се говори по сериозните въпроси в политиката на българската държава. Ние може да сме съюзници и партньори, но не може да нямаме собствена линия на поведение. Редица хора, с оглед на това да си построят кариерите, започват да говорят и да действат ангажирайки държавата, само и само да се харесат на някого. Тези въпроси не могат повече да се отклоняват от общественото внимание и ще бъдат поднесени в дневния ред на българската политика догодина. От тук ще настъпят промените, за които говоря. България не може да си позволи да води такава едностранчива, късогледа политика, отговаряща на личните интереси на една малка група от хора.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране