23.02.2018 | 12:19
ДАНС ще проверява сделката за ЧЕЗ
Според Валери Симеонов държавата не може да се меси в частни сделки
Теменужка Петкова

Зради важността на сделката за ЧЕЗ най-вероятно тя ще бъде проверена от ДАНС, за да се установи дали има нещо сиво в нея. Нямахме никаква информация, коментира пред медиите председателят на енергийната комисия в НС Делян Добрев.

Вчера ЧЕЗ съобщи, че одобрила продажбата на активите си в България на фирмата Инерком. Стойността на сделката е около 320 милиона евро. ЧЕЗ търси купувач за активите си от месеци, а неотдавна продаде и ТЕЦ „Варна“.

Вчера енергийната комисия в парламента изслуша енергийния министър Теменужка Петкова, а социалистите я питаха именно за сделката. Тя каза, че няма данни по темата. За Делян Добрев новината, че фирмата Инерком купува ЧЕЗ била като фалшива новина. Той е притеснен от публикациите, че фирмата е с 90 000 лева активи и е на загуба от 19 000 лева за миналата година. „Изведнъж тази фирма купува за 300 милиона евро бизнеса на ЧЕЗ, оборот от 2 милиарда лева, половината абонати приблизително в България, 1/3 от мрежата, опасявам се до колко този нов купувач, ако се стигне до прехвърляне активите на ЧЕЗ на тази фирма, ще има капацитет да управлява бизнеса“, каза той.

Добрев се надява КЗК и КЕВР да направят подробна проверка на сделката, тъй като ЕРП-тата са последното звено в енергийната система. Добрев не знае дали има нещо вярно в информацията за семейни и роднински връзки между министър Петкова и фирмата купувач на ЧЕЗ, но е притеснен, че купувачът имал и фотоволтаици.

Вицепремиерът Валери Симеонов също е изненадан от сделката. Не знае каква е фирмата и не я е чувал. Според него няма основание държавата да се меси в сделката между двама крупни субекта. Не може държавата да се меси в такива частни сделки, категоричен е той. По-важен е въпросът защо държавата няма дял в дружествата и не може да влияе на такива сделки, посочи Симеонов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране