19.08.2015 | 18:42
Държавата плати 15 000 евро на вдовицата на Самоковеца, Ангелина иска още 850 бона
Убиецът Хасан взема 10 хил. лв. , държали се нечовешки с него

15 хил. евро ще получи вдовицата на разстреляния през 2003 г. в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца, реши Министерският съвет. Тя и синът й спечелиха дело срещу България в Европейския съд по правата на човека през март т.г., а решението е в сила от юни.Претенциите на Ангелина Димитрова и Константин-младши са за нарушено право на собственост. Държавата провела процедура по отнемане на техни наследствени имоти на основание на вече отменен закон, съобщава “24 часа”.

Правителството ще плати от бюджета 3 хил. евро за морални вреди и 12 хил. евро за разноски по делото. Искът на Ангелина Димитрова е за 850 хил. лв., на каквато стойност са незаконно отнетите й наследствени имоти плюс таксите по процедурата. Съдът обаче е дал възможност на правителството да преговаря и да се споразумее с нея за сумата до октомври.

Соченият за контрабандист и наркобос Константин Димитров-Самоковеца бе убит на 6 декември 2003 г. в центъра на Амстердам. След смъртта му съпругата му Ангелина беше съдена и оправдана за контрабанда. След това осъди прокуратурата за незаконно обвинение.

Преди това обаче съдът конфискува нейни имоти и коли във Варна и София, придобити по време на брака й със Самоковеца, заради разминаване в доходите и разходите за придобиването им. Основанието за това стана отменен текст от закона за собствеността на гражаданите и точно заради това съдът в Страсбург се произнася в нейна полза.

Плащания за над 70 хил. евро на осъдили България в Страсбург одобри в сряда правителството.
Едно от обезщетенията ще бъде платено на убиеца Халил Хасан.  Защитничката на животните Любов Гусева ще вземе 6500 евро. Тя е осъдила държавата заради отказ на кмета на Видин да й предостави информация как се изпълняват съдебни решения, които регламентират отношението към бездомните животни в града.

Отвлечена и изнасилена през 1999 г. жена ще бъде обезщетена със 17 500 евро заради бавно разследване на случая. По делото “Станков срещу България” държавата ще плати на жалбоподателя 21 500 евро заради липсата на справедлив процес. Докато бил съден, го настанили в лудница по настояване на майка му.

Убиецът Хасан взема 10 хил. лв. , държали се нечовешки с него

Осъденият на доживотен затвор за убийство и грабеж Халил Хасан ще бъде обезщетен с 5100 евро.
Той е осъдил България в Страсбург заради нечовешко и унизително отношение от администрацията на затвора. Лежал в изолирана килия, а кореспонденцията с адвоката му била наблюдавана. Съдът критикува страната и за отказано разследване по негов сигнал, че е подлаган системно на расистки обиди от надзирателите.

През 90-те Халил Хасан воюва в Босна на страната на мюсюлманите. След като се връща в България, се захваща с грабежи. Убива таксиметров шофьор. Докато изтърпява наказанието си във Варна и Ловеч е водил десетки дела срещу затворите и държавата. През 2007 г. се жалвал, че зад решетките не му осигуряват имам за молитви и че в менюто му има свинско.

Халил Хасан е осъждан над 10 пъти. Окончателното му наказание е доживотен затвор без замяна. Заради уловията в затворите наскоро дело спечели и Митко Харакчиев, също осъден на доживотен затвор за брутално убийство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране