28.07.2015 | 0:01
Държавата се готви за връщането на 100 000 гурбетчии от Гърция
Предвиждат работа в туризма и селското стопанство за сънародниците ни

Държавата планира спешни мерки за масово завръщане на българите от Гърция. Кабинетът вече е обсъдил пакет от варианти за около 100 000 гурбетчии, които ще търсят работа у нас, съобщи Нова. Напливът обратно към България се очаква да бъде след около 6 месеца.

Социалното ведомство предвижда четири сектора, в които завърналите се наши сънародници от южната ни съседка ще могат да изкарват хляба си. Това са услугите, туризма, строителството и селското стопанство. В пъти по-лесно ще е обаче на безработните с висока квалификация.

На този етап страната ни разчита основно на европейски пари, за да намери работа на сънародниците ни, завърнали се от Гърция. От социалното ведомство изтъкват, че до края на годината започват още няколко схеми по Оперативната програма за развитие на човешките ресурси и така ще се отворят свободни места за лични асистенти и детегледачи. Ще бъдат подпомагани и фирми, които наемат младежи до 29 години и възрастни хора.

Експертите на пазара на труда сочат, че по-лесно ще се реализират високообразованите, но не така ще стоят нещата за всички.

От Министерството на социалната политика обясняват, че хората с ниска квалификация ще могат да докажат уменията си, натрупани в Гърция с документ. За тази цел вече работи специална система.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране