15.04.2024 | 10:48
Дело за шпионаж в полза за ЦРУ – резултатът от прокурорската акция в президентството
Само това от акцията през 2020 г. стигна до съд, но той го върна на прокуратурата

Дело за шпионаж в полза за ЦРУ – резултатът от прокурорската акция в президентството. Става дума за зрелищното нахлуване на прокуратурата в президентската институция през юли 2020 година. Тогава, начело с тогавашния главен прокурор Иван Гешев, се претърсваха кабинети. Участие взе и „Бюро по защита” към прокуратурата.

Прокурорската акция все пак е произвела обвинителен акт. Неговото качество обаче е доста спорно, ако се съди по заседанието на Военния съд в Пловдив, където е попаднал казусът. Това се случва след като Военният съд в София не е успял да сформира състав.

Естеството на делото е за шпионство в полза на ЦРУ срещу двама бивши служители на Държавна агенция “Разузнаване” – П.В. и А.З. Детайли за ЦРУ не са известни в публично достъпната част на делото.

Двамата служители на ДАР бяха сред задържаните от прокуратурата и Бюрото за защита. По онова време то беше ползвано от Гешев като лична гвардия.

Президентският съветник Илия Милушев също беше задържан тогова. Това, което е известно за неговия случай обаче, е, че съдът обяви арестът му за незаконен. Същото се случи и със задържания антикорупционен секретар на държавния глава Пламен Узунов. Наскоро прокуратурата обяви, че делото срещу него е прекратено.

Военните съдии в Пловдив приемат доводите на защитата на подсъдимите, че този процес изобщо не трябва да се гледа от военен съд. Те се позовават както на практиката на Върховния касационен съд, така и на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Причината е, че на военните съдилища са подсъдни дела единствено за членове от състава на Въоръжените сили, когато става дума за престъпления във връзка с военни въпроси, имуществото на армията или дисциплинарни нарушения. А в случая на съд са предадени само граждански лица.

“Съдът, отчитайки конкретиката на настоящото дело, което е с висока степен на обществен интерес, намира, че не бива да остава никакво съмнение, както у страните, така и във всички членове на обществото като цяло, че делото е било разгледано и решено от независим и безпристрастен съд”, се казва в определението на магистратите, достъпно в електронното деловодство на съда, което “Сега” цитира.

Делото е върнато на прокуратурата, за да го внесе тя в граждански съд. Определението на пловдивските военни съдии може да бъде обжалвано пред апелативната инстанция. В онлайн регистрите обаче няма данни това да е сторено.

Адвокатите имат и редица забележки по обвинителния акт, по които който и съд да разглежда делото в крайна сметка, ще трябва да се произнесе.

От пледоарията на защитата, например, става ясно, че първоначално обвинителният акт е бил засекретен в разрез с всякакви законови правила. Наложило се е адвокатите да пускат жалба, за да го получат от съда.

Освен това адвокатите намират грешка и в твърдението на прокуратурата, че П.В. е дисциплинарно уволнен от ДАР, а той е напуснал по собствено желание и му е изплатено обезщетение.

“Към онзи момент съпругата му е с терминална диагноза и той се оттегля от работата си не защото е застрашен от някакво хипотетично бъдещо обвинение, а за да полага грижи за нея”. Това обяснява адвокатът по време на делото.

В обвинителния акт се цитират и свидетели, които не са не само в описа на свидетелите в обвинителния акт, но и в кориците на делото. Това пледира защитата и допуска две хипотези в тази връзка. Те са – или военното обвинение укрива доказателства, или се подиграва със защитата и съда.

Припомняме, че въпросната акция стана повод за началото на масовите протести срещу Иван Гешев и бившия премиер Бойко Борисов през лятото на 2020 г.

По-рано през март бяха задържани Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов. Съдът след това обяви арестите им за незаконни. След нахлуването в президентството Гешев припомни за незаконните действия на МВР от март, за да отклони вниманието, че самият той е арестувал президенстските служители незаконно.

Две години по-късно Гешев донякъде призна, че акцията в президентството е била грешка. “Обществото остана с впечатление за непремереност, да кажем по този начин. Това мога да потвърдя и да приема като критика за действията на прокуратурата. Но държа да кажа – не за незаконосъобразност”, заяви той.

Предстои да видим какво все пак ще стане след сегашните “разкрития” от нахлуването.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране