22.04.2015 | 10:51
Депутатите откриха лятната сесия на Народното събрание
БСП искат да атакуват пред Конституционния съд заема от 16 млрд. лева

Депутатите от 43-тото Народно събрание подновиха работа в сряда с прочитане на традиционните декларации с приоритетите на партиите. Още преди ваканцията за Великден от ГЕРБ вече заявиха, че ще очакват подкрепа за пенсионната реформа. Амбицията на партията е до края на май законите да са готови и пакетът от промени да влезе за обсъждане.

Партньорите в управлението, Реформаторският блок, пък дадоха заявка за активни разговори за промени в конституцията, които да улеснят и реформите в съдебната власт. За силно критикувания от Брюксел сектор са необходими промени, а Реформаторите залагат на успешното им провеждане. Самият премиер Бойко Борисов също се застъпи за конституционни промени.

Подкрепа от други парламентарни групи ще търсят депутатите от БСП, които искат да атакуват пред Конституционния съд заема от 16 млрд. лева. Социалистите се надяват и АБВ да окажат подкрепа.

От АБВ пък обясняват, че тепърва ще решават каква позиция ще заемат спрямо правителството и посочват проблемни, според тях, области като енергетика, отбрана и външна политика. Тази седмица се очаква депутатите да разгледат промените в Закона за политическите партии, за насърчаване на инвестициите, за приватизации и приватизационен контрол. Лятната сесия ще стартира и в навечерието на предизборната надпревара за местния вот наесен.

Промени в Закона за насърчаване на инвестициите са предвидени като първа точка в проектопрограмата за работа на парламента в първото пленарно заседание в сряда. Депутатите ще трябва да гласуват и поправки в Кодекса на търговското корабоплаване, както и да разгледат на първо гласуване Законопроект за европейска заповед за защита.

Сред по-интересните точки са и промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Поправките бяха приети от комисията по икономическа политика преди ваканцията въпреки възраженията на част от опозицията и на представители на Агенцията по приватизация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране