29.03.2024 | 22:26
Диана Ковачева е принудила заместничката си да подаде оставка
Поведението на Ковачева е абсолютно унизително за институцията

,,От избора за служебен премиер останаха двама- това е проста математика, няма гадаене, защото очевидно не може да е Росен Желязков, който е изцяло политическа фигура, имате 4-ма души от БНБ, които отпадат, тъй като Европейската централна банка им каза, че ако някой стане служебен премиер, трябва да напусне банката. Никой не е толкова глупав да отиде на поста за 3/4 месеца и да загуби 6-годишен мандат.“

Това заяви е ефира на ,,Евроком“ в предаването ,,ЕвроДикоФ“ бившият заместник-министър на финансите Георги Кадиев по отношение на проведени срещи през последните два дни между президента Румен Радев и 10-те кандидати за поста ,,служебен премиер“ след промените в Конституцията.

Кадиев допълни, че омбудсман и зам.омбудсман също няма как да заемат поста, тъй като Диана Ковачева заминава за Страсбург като съдия, а зам.омбудсман подаде оставка.

,,И реално единствените двама от тези 10 позиции, които пак имат своите косвени връзки в политиката, но не са ясно изразени политически фигури, са двамата зам. председатели на Сметната палата.“

,,Вижте каква е разликата- в Гърция избират само от трима служебни премиери- председателят на Конституционния съд, председателят на ВАС и председателят на ВКС. Тоест това са хора, които не са избрани от парламента, а при нас и 10-те позиции са избрани от парламента- как после да очакваме да не са политически фигури?“, попита той.

На въпроса кой е основния проблем на това, че кандидатите за поста на служебен премиер са политически лица, Кадиев заяви:  ,,Има конфликт на интереси. Предполага се, че служебният премиер трябва да осигури честни избори, а ако той е ярък представител на дадена партия, има вероятност той да направи така, че да подпомогне на своята партия по някакъв начин. Това е логиката.”

Кадиев заяви, че е очевидна глупост да ограничават избора на президента по този начин. ,,Ако наистина всички вземат, че откажат- какво става, няма изход от това нещо- изпадаме в конституционна криза. Никъде не пише, че Денков ще остане премиер до предсрочните избори- в Конституцията пише, че президента избира между тези 10 позиции. Там не пише, ако никой не се съгласи, си остава настоящето правителство. Няма и срокове да бъде назначен премиер, няма и срок премиерът да му предложи правителство.“

,,Това, което направи омбудсман Диана Ковачева, е абсолютно унизително за институцията. Нея я натиснаха да поиска оставката на зам.омбудсман. Всички тези изявления, че зам.омбудсмана си е подала оставката, защото не иска да политически назначения, са пълни глупости- тя можеш просто да откаже, защо си подава оставката?“.

,,В момента натискат Ковачева да избере нов зам.омбудсман- буквално от днес за утре, можете да изберете за един ден човек за поста, да го сервирате на президента и да му кажете ето ви министър-председател.”

Кадиев изказа своето успокоение от това, че Ковачева заяви, че ще подаде оставката и няма предложи зам.омбудсман.

По отношение на двамата зам.управители на Сметната палата, той коментира: ,,Тошко Тодоров е много добър кандидат, читав е. Всеки един от тези 10 души е бил избран от парламента, всеки от тях има някакво отношение към политиката, независимо пряко или косвено. Политически девствени хора няма да намерим, важното е да са читави“, заключи той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране