25.04.2016 | 0:01
Димитър Ганев: Видимо е напрежението между Борисов и Цветанов
Премиерът не харесва Изборния кодекс, защото вижда имиджова щета

Реформата на Изборния кодекс нанася пореден удар върху легитимността на изборния процес, защото даде повод за обвинения срещу управляващите, че правят тези промени в свой интерес и по подобие на други парламентарни мнозинства в последния възможен момент – в 12 без 5.

Това заяви днес пред БНР политологът Димитър Ганев. Според него премиерът Бойко Борисов не е съгласен с промените, защото вижда имиджовата щета от тях за ГЕРБ.

Равнищата на доверие в правителството са ниски – много близки до тези в началото на кабинета „Орешарски“, Борисов ясно вижда, че когато ГЕРБ нямат политически опонент, конфликтите се пренасят вътре в партията. Факт е, че има напрежение между парламентарната група на ГЕРБ, оглавявана от Цветан Цветанов, и Министерския съвет начело с премиера Борисов. „И двамата обаче знаят, че имат нужда един от друг, и не очаквам открит конфликт помежду им“, изтъкна Ганев.

Той допълни, че правителството е влязло във властта с обещания за реформи, но още в края на 2015 г., около дебатите за съдебната реформа, е станало ясно, че е налице тотална победа на стабилността над реформите.

Ганев бе категоричен, че изтеглянето на референдума през лятото в резултат на промените в Изборния кодекс ще доведе до изключително ниска избирателна активност. По думите му не може да се очаква тя да надхвърли 10 на сто. Целта на разделянето на референдума от президентските избори с промените в Кодекса е да има максимално ниска избирателна активност при допитването, защото през юли мобилизацията за гласуване ще е много по-трудна, особено ако зад референдума застава само едно телевизионно предаване без структури и без дисциплиниран електорат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране