21.05.2022 | 16:20
Димитър Стоянов отряза Кирил Петков за КСНС
Йотова се усъмни в Петков, защо иска КСНС за Македония

Президентът Румен Радев все още не е коментирал изявлението на премиера Кирил Петков, който поиска вчера нова среща на КСНС по темата за Северна Македония. За сметка на това секретарят на държавния глава Димитър Стоянов, чрез когото често говори всъщност Радев, коментира ситуацията във фейсбук.

От написаното от Стоянов става ясно, че подобно искане по темата е безпредметно, като припомня решенията след предишната среща на „Дондуков 2“, която се проведе през януари.

Ето и целия пост на Димитър Стоянов:

„Заседание на КСНС, проведено на 10,01,2022 г.

Въз основа на проведените разисквания, КСНС прие следните предложения към изпълнителната и законодателната власт:

1. При провеждане на външната политика на страната, Министерски съвет да изпълнява националната позиция на България, като спазва изискванията, произтичащи от Договора от 2017 г., Рамковата позиция от 2019 г. и Декларацията на 44-то НС.

2. Даването на съгласие за започване на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи.

3. Изпълнителната власт да продължи да работи за отчитане на изпълнението на Договора от 2017 г. в преговорния процес за членство на Република Северна Македония в ЕС.

Имало е нещо недоизказано във вчерашния запис на министър-председателя Кирил Петков, смята вицепрезидентът Илияна Йотова, която се изказа по време на посещение в Созопол. В петък Петков излезе с видеообръщение, в което призова президента Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) заради проблема с Република Северна Македония.

„Какво ще бъде решението на президента, ще видим. Ще си направи анализ и ще излезе с решение”, каза Йотова.

„Вчера министър-председателят аргументира това свое решение с международния натиск, но не даде възможност да чуем други аргументи – има ли промяна в условията, има ли нови резултати от страна на Северна Македония”, поясни Илияна Йотова.

„На 10 януари имаше почти петчасово заседание на КСНС, след което се излезе с една консолидирана национална позиция с два елемента – че не можем да се обвързваме със срокове, че чакаме конкретни резултати. Ако министър-председателят има аргументи в тази посока, беше добре да ги чуем. Неговите аргументи вчера бяха с външен адрес. Ако правителството е постигнало гаранции и договорености, редно е да ги знаем”, заяви вицепрезидентката.

„Имах усещането, че нещо е станало. В края на работния ден, изведнъж така неочаквано. Ако си послужим с начините на изразяване и стила на правителството – нещо имплицитно е станало”, коментира още Йотова.

Тя призна, че е притеснена от ситуацията с украинските бежанци в морските курорти и къде ще бъдат настанени те, след като напуснат хотелите.

Какво е необходимо е казано! Какво ли се очаква да произлезе от ново заседание на КСНС?“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране