16.12.2016 | 23:04
Директор на училище карал българчета да учат турски език в шуменско село
В село Тодор Икиномово са установени груби нарушения от Билял Руфи

Директорът на основното училище „Панайот Волов“ в село Тодор Икономово, който в момента е временно изпълняващ длъжността – Билял Руфи, карал децата в училището да учат турски език въпреки тяхното нежелание. Стана ясно от нарушения, които са установени от районния инспекторат в Шумен.

Руфи е заел длъжността, след като предишният директор се е пенсионирал. Сигналът бе подаден в парламента от народния представител от „Атака“ Магдалена Ташева, а отговор на въпроса й даде министърът на образованието Меглена Кунева.

„Децата искат да учат английски език, учителите в училището протестират, има дори камери, които следят какво става в училището, а на българските ученици е забранено да влизат в деловодството“, обясни проблеми в училището Ташева. Тя каза още, че в селото има петиция, подписана от 168 души, които искат директорът на местното училище да бъде отстранен от поста.

Министър Кунева отговори, че в училището тече проверка, но за процедурите е необходимо време. Тя все пак каза, че Районният инспекторат в Шумен е установил наистина нарушения срещу директора и в момента тече дисциплинарна процедура. Със случая се е заела и районната прокуратура.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране