27.04.2019 | 11:31
Днес е Велика събота
На този ден се отбелязва погребението на Исус Христос и слизането на духа му в Ада

Православната църква почита днес Велика събота – последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. На този ден се отбелязва погребението на Исус Христос и слизането на духа му в Ада.

На Велика събота над гроба на Исус Христос в храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим от небето се спуска Благодатният огън. Православните християни вярват, че това е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото му за погребение. Вярва се, че в първите минути след запалването си този огън има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

У нас празничното великденско богослужение ще започне в 23.30 ч. в катедралния храм “Св. Александър Невски” и ще бъде водено от главата на Българската православна църква – патриарх Неофит. Негово светейшество ще отправи и пасхално приветствие към православния български народ. 15 минути преди полунощ от параклиса на Синодалната палата в патриаршеския храм ще бъде донесен Благодатният огън. Тази година Старозагорският митрополит Киприан оглавява църковно-държавната делегация, която ще го донесе от Йерусалим.

На Велика Събота се правят последни приготовления за посрещането на Възкресение Христово. Тогава обикновено се месят и пекат обредните великденски хлябове и козунаци, принася се в символична жертва и пасхално агне. Разрешено е и боядисването на яйца. На този ден жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране