20.12.2023 | 14:38
До 3 години Путин иска руската армия да достигне Балканите?
Украйна очаква западни изтребители и ракети с голям обсег, които кардинално ще променят случващото се на фронта

През следващата 2024 година ситуацията на фронта в Украйна ще се промени кардинално в полза на украинците. Киев не трябва да дава възможност на руската армия да се възстанови, защото голямата цел на Владимир Путин е да стигне до Балканите през Приднестровието.

Такава прогноза направи военният експерт и летец-инструктор Роман Свитан пред Obozrevatel. Той заяви, че украинската контраофанзива през тази година не е постигнала значителни успехи, защото е липсвала бойна авиация, както и далекобойни ракети. Догодина обаче това може да се промени, защото сега ЗСУ очакват именно такива оръжия.

Като цяло през 2023 г. украинските сили трябваше да се задоволят с оръжия, чийто обхват не надвишава 25 километра. Но през 2024 г. ситуацията може да се промени драматично. С голяма вероятност може да се очаква Украйна да получи както системи за голям обсег, така и бойна авиация. И тогава всичко ще бъде по-бързо, скоростта на напредване ще бъде ускорена десетократно и нашите загуби ще бъдат намалени, каза Роман Свитан.

По думите му големият проблем на руската армия не са толкова загубите на жива сила, защото Москва има огромни ресурси, а загубата на бойна техника. Свитан смята, че руската окупационна армия няма сили да извърши настъпление на фронта в Украйна, затова голямата цел сега е запазване на окупираните територии.

Путин сега иска да възстанови своята армия, има пет години за това. Той няма проблем с броя на войниците, а с военното оборудване. Ето защо Путин може да реши да постави икономиката във военно положение. За пет години той трябва да възстанови броя на загубените във войната срещу Украйна танкове, оръдия и т.н. Ето защо в никакъв случай не можем да спрем военните действия, за да не дадем възможност на Путин да се възстанови, каза Свитан.

Ако му дадете възможност да събере сили, да се възстанови, след 3-5 години той ще отиде по-далеч. Една от задачите му е да стигне до Балканите, а там може да стигне само през Украйна и Приднестровието, заяви украинският военен експерт.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране