06.03.2018 | 21:02
Доган успокоявал враждуващите лобита в ДПС
Мазните борби започват, а причините са листите за ЕП и местните избори през 2019 година

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган се е опитал да успокои враждуващите лобита в раздираната от скандали и интриги партия. Това е причината за прословутото вече съвместно заседание на парламентарната група и Централното оперативно бюро, провело се на 27 февруари в т. нар.“сараи на Доган“ в столичния квартал „Бояна“. Нито една от лансираните версии за сбирката (сделката за ЧЕЗ, трусовете в държавата“, някакви мистични А и Б отбори) не отговарят на истината, защото сериозни неща не се обсъждат пред над 50 души, каквато е числеността на ПГ и ЦОБ, казват хора от обкръжението на оперативния председател Мустафа Карадайъ.

Скандалната сделка за ЧЕЗ на подставеното лице на ГЕРБ Гинка Върбакова е била обсъдена в най-общ план, тъй като ДПС участва активно в разпределението на бизнеса на прогонената от България чешка компания. Поради тази причина пред медиите депесарите са възпротивиха срещу държавното участие във фирмата на Гинка, защитавайки истинската позиция на партията на Бойко Борисов, променена през последните дни заради ескалиращия международен скандал.

Почетният председател се е опитал да разбере какви са проблемите в партията, но вместо това получил дежурния отговор, че всичко е наред – структурите били готови за избори, в парламентарната група се „справяла блестящо“ и дори избирателите се „завръщали към ДПС“.

След трусовете покрай изгонването на бившия председател Лютви Местан и последните парламентарни избори в ДПС се оформиха две враждуващи лобита, борещи се са влияние и разпределение на „порциите“ във вече малката опозиционна партия с едва 24 мандата (без вечно отсъстващия Делян Пеевски). Първата група е около председателя Мустафа Карадайъ и оргсекретаря Ахмед Ахмедов, наричана „управляващата агитка“. Лице на кликата е Йордан Цонев, повече известен като „Ментата“ и който на шега често бил предлаган за председател на партията, за да били „ясни нещата“. Плътно зад Карадайъ е и евродепутатът и председател на младежката организация Илхан Кючюк, борещ се неистово за втори мандат в Европейския парламент, въпреки че електоралната му тежест в Севлиевско се изчислява на около 600 гласа. В групичката е и оперирана мургавелка, която продължавала да пръска дребните си измислени интриги сред малкото слушатели – журналисти, правещи усилия да изслушват брътвежите й.

Във втората група са всички останали (без ветераните в партията), които обвиняват Карадайъ, че е на път да съсипе партията, защото не обръщал никакво внимание на разпадащите се местни структури.

Запознати обаче обясняват, че истинските причини за драмите и вълненията в партията са свързани с местния вот и европейските избори през 2019 г. Именно Карадайъ и Ахмед Доган ще посочат имената кандидатите за кметове и ще редят евродепутатската листа. Карадайъ дал ясно да се разбере, че някои от настоящите кметове ще бъдат „изхвърлени зад борда“, както ще има нови имена на първите места в листата за Европейския парламент. А амбиции за Брюксел имат мнозина, включително и настоящият зам.-председател Хасан Азис. Избираемите места обаче са само две.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране