16.01.2016 | 0:01
Домашен арест за убийците на Тодор от Враца
Чакат се и резултатите от втората аутопсия на момчето
Окръжният съд на Враца постанови домашен арест за братята Десислав и Иван Дамянови, обвинени в убийството на 18-годишния Тодор Йорданов. Прокурорът по делото обоснова мярката с това, че има реална опасност обвиняемите да извършат друго престъпление или да се укрият, в случай че не са задържани. По думите му доказателствата до този момент дават право за “обосновано предположение”, че двамата са извършители на деянието и умишлено са умъртвили жертвата с нанасяне на удари.

Категорично заключение за причината за смъртта обаче може да има едва след хистологичните и химичните изследвания, въпреки аутопсията и реаутопсията, които вече са извършени, уточни обвинителят. Резултатите от изследванията се очакват до 15 дни.

Защитниците на братя Дамянови – адвокат Светла Генова и адв. Росен Бончев, пледираха за смекчаване на мярката на домашен арест, парична гаранция или подписка. Защитата настоя, че при чисто криминално минало и на двамата братя не може да се твърди, че между боя и настъпилата смърт има връзка без ясен резултат от аутопсията.

След огромен граждански натиск прокуратурата коригира обвинението в умишлено убийство по хулигански подбуди, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Към настоящия момент са разпитани множество свидетели, очакват се резултатите от съдебно-медицинската експертиза, която ще определи причината за смъртта на Тодор Йорданов. „Не съжалявам. Не съжалявам, защото нищо не съм направил, той ни нападна”, каза един от двамата братя, задържани за убийството на 18-годишния Тодор от Враца, цитиран от Нова телевизия.

Досега са разпитани множество свидетели, очакват се резултатите от съдебно-медицинската експертиза, която ще определи причината за смъртта на Тодор Йорданов.

Протест под наслов “България е Враца” се организира тази вечер в Русе. Той ще започне в 18.00 часа пред Съдебната палата. Хората ще настояват за справедливи присъди за смъртта на ученика.

Съдът обаче реши да постанови домашен арест за братята Десислав и Иван Дамянови, известни в града като Поничките, и не се съобрази с искането на  окръжна прокуратура – Враца за мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Мярката “домашен арест” не е окончателна и може да се обжалва. Чакат се и резултатите от втората аутопсия на момчето, която по категоричен начин да установи причините за смъртта му.Във Враца пристигнаха експерти от Военномедицинската академия, както и прокурори от Върховната касационна прокуратура. Те ще помагат на местните обвинители при разследването.

На този етап двамата братя отказват да дават обяснения пред разследващите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране