12.12.2023 | 16:50
Дончева: Доживяхме събарянето на Паметника на Съветската армия да е дело на преките наследници на ДС!
Откакто се събори мавзолеят, се появи проблемът с жълтите павета

Днес времето не е такова, че левите партии да могат да съберат голям протест в защита на Паметника на съветската армия. БСП е в лоша кондиция. Да не говорим за една особеност, че доживяхме събарянето на Паметника на Съветската армия да бъде дело на наследниците на политбюро на ЦК на БКП и Държавна сигурност… Хора от родата на Държавна сигурност, роднини на Петър Младенов. Дали ще е роднина на Петър Младенов, или на Гриша Филипов… Няма никакво значение. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Татяна Дончева, лидер на „Движение 21“.

„Хората от политбюро на ЦК на БКП продължават да имат особено сериозно влияние през социалистическата партия. Тези хора за 33 години набираха само желание за реваншизъм и да им бъде признато, че те са нещо повече от другите и че тази държава ще я управляват независимо през кого и през коя партия“, добави тя.

„Днес са отишли да събарят паметника точно преките наследници на ДС. Ако има група хора, които смятат, че ще получат някакво вътрешно възмездие, след като съборят паметника, бих го разбрала. Чисто човешки. Но, според мен, тук става въпрос само за едно докарване пред новите във властта и пред едни хора, напълно лишени от ценности“, каза още лидерът на „Движение 21“.

„Мисля си, че откакто се събори мавзолеят, се появи проблемът с паветата. Допреди тези взривове такъв проблем нямаше. Какво щеше да стане, ако не бяха съборили мавзолея, а съвсем леко го бяха преустроили и да го използват за втора сграда на Националната художествена галерия, примерно. Националната галерия непрекъснато е в ремонт и няма хранилища, няма климатизирани места за съхранение на произведения на изкуството. Там щяха да стоят добре едни скулптури. Какво щеше да стане след 100 години, когато хората, родени в съвсем други времена, абсолютно необременени от идеология, щяха да ходят да гледат сградата. Ми щяха да идват хора да гледат мавзолея, както ходят в Египет да гледат пирамидите. И да се интересуват поради каква причини са се появили тези сгради, защо в някои бивши са социалистически страни ги има, а в други ги няма…“, добави Дончева.

1 коментар

  1. на всеки км., а? каза:

    Ми ако не бяхте сложили ваши хора в ПП-ДБ и Кмета – подставени лица на ДС – сега нямаше внуците им да го сабарят, а щяха да го сабарят тия дето действително са си откъм Запада. А сега това е конфуз и резил и си е за ваша сметка! Ваще хора сабарят ваще паметници. Просто щото други няма, щото ги избутахте в канафката. Ми друг път да знаете да не си завирате троянския кон дето не му е работата!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране