14.02.2016 | 13:57
Дори името на партията на Местан е турско
Хора около турския президент подкрепят формацията на изгонения от ДПС бивш председател

Водещ: Зам.-председалката на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева, здравейте.
Цвета Караянчева: Здравейте.
Водещ: Да започнем от коалиционните отношения, тъй като вие сте в преговорната група, която ще преподпише споразумението между ГЕРБ и реформаторите. Много епохални преговори станаха, какво стана с тези преговори, защо още няма конкретика кога ще ги финализирате най-после?
Цвета Караянчева: Първо да отдадем почит на един голям български футболист, Бог да го прости, Трифон Иванов. Той ще остане завинаги в сърцата и умовете ни с тази паметна 1994 година.
Водещ: А вижте каква ирония, в деня, в който трябваше да има иден ден, днес.
Цвета Караянчева: Така е. Понякога съдбата изпреварва желанията на хората, но нека да му е лека пръста. Другото, което е, нека да поздравим всички празнуващи именници. Знаете, че някои празнуват Трифон Зарезан, други – Свети Валентин, аз лично празнувам Трифон Зарезан, защото Свети Валентин трябва да е всеки един ден.
Водещ: Не се ли чувствате влюбена?
Цвета Караянчева: Да, след 30 години брак, разбира се. Човек трябва да уважава и тези празници. А сега за коалиционното споразумение: Наистина 3 седмици преговаряме. Мисля че добре вървят нещата и тази седмица ще финализираме и ще подпишем това споразумение. Имаше ли нужда от едно такова споразумение аз много не съм убедена, защото имаме коалиционна програма, която маркира точните политики, които трябва да се извършват, реформите, които трябва да се извършват, но защо пък не да има и един времеви порядък на тези реформи. Това е една възможност да видим докъде са стигнали министрите, защото в това споразумение ще има написано какво е свършено до тук, най-важните неща, не в детайли, но какво е свършено до тук, какво предстои да се свърши и точно в какъв срок в отделните политики, които са важни, и за колегите от реформаторите, и за българските граждани, и за нас като политическа сила, която е мандатосиносител.
Водещ: И понеже от това коалиционно споразумение очевидно отпада ДСБ, формацията на господин Радан Кънев, там ли ще бъде най-голямата трудност, всъщност това ще бъде една липса, така ли, Радан няма да участва по никакъв начин в преформулирането?
Цвета Караянчева: Той сам се определи вече като опозиция, интересно само защо седи на първия ред и ползва времето за изказване на своята група, аз мисля че мястото му е отзад при господин Местан. Когато заявих, че нямаш вече работа с това управление, трябва да си или извън парламента, или на задния ред при независимите. Но коалиционното споразумение ще се подпише с останалите съпредседатели. Те все пак трябва да уточнят какъв точно ще бъде форматът на подписването, от наша страна няма проблем. Ние си имаме ясно ръководство, имаме си ясни позиции и имаме своята визия за 4-годишния мандат, надявам се да продължим по този начин.
Водещ: Как приемате, госпожо Караянчева, че тъкмо формациите от реформаторите са доста остри срещи Радан Кънев, самите ДБГ, движението на госпожа Кунева като че ли е най-остро, те казват: няма да излезе, понеже вие казвате защо не излиза, от там ми хрумва този въпрос, те казват: няма да излезе, разбира се от РБ, защото ползва субсидия, ползва други привилегии на това да бъде в коалиционната формация.
Цвета Караянчева: Това са си техни коалиционни отношения. Все пак те са формирали тази коалиция от различни партии, трудно е наистина, но пък и начинът, по който и господин Кънев се отнася към своите коалиционни партньори, някак си не е красив, така да го кажем не може да ги наричаш „варвари“, „орда“, в началото, сега пък, търсейки някакви такива изяви, телевизионни изяви, Фейсбук изяви, виждате, че основният начин на говорене и контакт с избирателите е по Фейсбук , така не се прави политика. Политика се прави на терен, при хората, с ясни позиции, защото много е лесно и приятно да говориш от топлата зала, но когато слезеш долу на терен, когато чувстваш какво искат хората, какво мислят хората и да чуеш на среща критиката. Защото, когато те възхваляват, и когато сам се възхваляваш е много хубаво, обаче трябва да знаеш какво мислят и хората отдолу, по какъв начин те чувстват това, което ти правиш. Не е приятно да те критикуват, но трябва да го чуеш, трябва да си готов за критиката.
Водещ: Въобще тази теория за стабилността на управлението, тя промени ли се сега в навечерието на подписването на това споразумение и заради излизането на ДСБ от коалицията, промени ли се? Самият Радан Кънев, виждате, заплашва с оставки, казва: дайте оставката, Горанов да си даде оставката, еди кой си да си я даде, Петър Москов да си даде оставката. Тоест атаките са много мощни.
Цвета Караянчева: Атаките са мощни, но аз мисля, че стабилността на коалицията не стои на дневен ред в момента. Най-малкото, това, което заявяваме в диалога си по между си с РБ показва, че имаме волята да направим така, че да завършим мандата. Защото какво ще се случи, ако сега има избори? Три месеца безвремие, служебно правителство, няма парламент, няма решения, спиране на европейските програми. Оттук нататък влизаме в една спирала за неизхарчени пари за нещо, което трябва да докажем само преди 3 месеца, когато бяха местните избори ние имаме над 130 кмета. Хората показаха кой иска да ги управлява, в крайна сметка нека да завършим нещо, нека да не го оставяме на средата. Защото господин Кънев имаше възможност да бъде в това управление, имаше възможност да заявява своите позиции и да прави политика, но не става с тропане на крачета. Знаете ли, аз работя в смесените региони, вие знаете, там, когато отидеш един път при един човек и му обясняваш какво правиш, той започва да се съмнява, след това трябва да отидеш пак, втори, трети, десети, петдесети път, за да го спечелиш. Не става: затварям вратата, тръгвам си, аз повече тук няма да влезна – не. От 10 точки, които са предложени само една не сме приели и тя не е толкова жизненоважна, защото трябваше да се случи така, че тази реформа да тръгне иначе блокираме цялата реформа и отново не можем да докажем на хората, че искаме да правим нещо. Не стават чудеса, всичко става бавно и последователно, но трябва да имаш воля, а ние от ГЕРБ волята я имаме, и затова седим, 84 човека сме парламентарната група, в залата седим между 70 и 80 човека. Не знам дали има така парламентарна група, която да поддържа такова мнозинство вътре в залата, за да можем да подкрепяме и решенията на нашите министри, казвам „нашите министри“, в тях включвам и министрите на РБ и на АБВ, защото всички министри сме ги подкрепяли с максимално мнозинство.
Водещ: Добре де, какво искате да кажете, че реформаторите не са дисциплинирани в залата ли, къде, вътре в залата?
Цвета Караянчева: Сега, когато колегите вече са 14 човека, аз мога да кажа, че наистина са в почти на 100% са вътре.
Водещ: Идват повече.
Цвета Караянчева: Точно така, идват вече повече. Другите влизат и излизат, но в крайна сметка ние се преброихме, така да го кажем.
Водещ: А добре ли е, че антикорупционният закон предложен и не мина веднъж от госпожа Кунева става пак залог за тази стабилност? Тя направи едно изявление, знаете, добре, ок, ще стана министър на образованието, обаче отново на масата е антикорупционният закон, какво общо има едното с другото?
Цвета Караянчева: То не е залог, може би медиите така го приеха. Аз не го приемам така, защото ние също се борим срещу корупцията и този закон, знаете, гласувахме ние и реформаторите, ГЕРБ и реформаторите, останалите партии не го подкрепиха и ние тогава препоръчахме да направим един много широк диалог, госпожа Кунева да направи срещи с всички парламентарни групи, да вземе техните претенции към този законопроект, за да можем да се обединим и да направи нещо наистина добро. Сега текат в парламентарните групи обсъжданията по закона, надявам се в най-скоро време законът ще влезе в пленарна зала.
Водещ: Госпожо Караянчева, много любопитна тема от седмицата несъмнено е тази с позицията на турската държава с господата Доган и Пеевски. Смятате ли обаче, че българската политическа реакция беше достатъчно ярка, вие политиците добре ли реагирахте на тази информация, все още не съвсем крайно официално потвърдена?
Цвета Караянчева: Вие сам казахте, че това е неофициална информация и ние политиците няма как да реагираме. В момента виждате, че реагират парламентарната група на господин Доган. Като цяло, когато нямаме официална информация за това ние не можем да почиваме единствено и само на медийните публикации. В медиен план информацията е интересна наистина, но все още няма потвърждение.
Водещ: А за какво му е на турския президент да подкрепа така Местан, какво обяснение имате вие, защо се стига до тук?
Цвета Караянчева: Тази подкрепа започна много отдавна и виждате, че около господин Местан са хора, които казват, че са препоръчани от Ердоган. Срещата на господин Доган септември 2014 година, първата среща с Ердоган показа, че там се стоплят отношенията и много ще е трудно на господин Местан като направи партия да обясни, че тази партия е българска, защото по всичко личи, че посланията, които се дават от там, подкрепата, която получава господин Местан, тя е много по-голяма отколкото едно време получи Касим Дал. Медиите в Турция непрекъснато го подкрепят, възхваляват и вкарват темата, че господин Местан е с Турция, а Доган е с Русия. Това са послания, които, ако излезем извън геполитическия…
Водещ: Според вас те верни ли са, вярно ли е, можем ли да говорим, че има някакво крило на ДПС руско, каквото е Доган и турско, каквото е Местан?
Цвета Караянчева: Това не мога да за руско и турско крило, но аз мога да кажа в опита си, който имам в тези смесени региони, че и ДПС достатъчно силно се бяха обвързали с Турция, да си спомним 19 май в Джебел 2012 година, когато мен не ме допуснаха до сцената, за да приветствам гражданите по случай Деня на празника на Джебел. Тогава на сцената бяха всички партийни величия на ДПС, господин Доган беше там и посланици от Република Турция, гости от Република Турция. Аз един български депутат седях долу при хората, няма нищо лошо да седиш при тях, но исках единствено и само да поздравя града. Не бях допусната, което е скандално. Да си спомним ген. Делов защо не успя да стане почетен гражданин на Кърджали – отново ДПС, под влияние на Турция непозволиха на депутати си да гласуват, за да стане един български герой, освободител на Кърджали, да стане почетен гражданин. Така че ДПС също има достатъчно влияние, влияние от Турция имам предвид и те го показваха тогава.
Водещ: Можем ли да говорим за силно вмешателство, едва ли не говорите за турската страна в политиката на генното инженерство, създаването на партии?
Цвета Караянчева: Има такъв оттенък. Аз не съм чак такъв голям специалист.
Водещ: А самото име ДОСТ, което е „приятел“ на турски, провокация ли е на турски или не, че ще се казва ДОСТ формацията на Лютви Местан?
Цвета Караянчева: Дори и името на партията е турско, ДОСТ, но дост освен приятел, доколкото знам означава и извънбрачна връзка.
Водещ: То има някаква аналогия.
Цвета Караянчева: Има някаква такава аналогия. Знаете ли, всичката тази подкрепа, която се получава от Турция това е послание към смесените региони: вижте ние подкрепяме Местан, затова вие трябва да го подкрепите него, а не Доган. Много интересни процеси текат и в ДПС, и във формацията, която предстои да бъде създадена, защото не можем да говорим за партия все още.
Водещ: Но вашето отношение какво е? Тук пак, сега разбира се, вие няма какво за ДПС да говорите, за ГЕРБ трябва да говорите, чисто политически, чисто стратегически добре ли е, че има трусове в ДПС за вас, за ГЕРБ?
Цвета Караянчева: Не знам, не искам да говоря добре или зле. Ние си имаме своя политика, ние работим трайно по тези региони, ние не сме партия еднодневка. Ние покриваме всички 266 общини в България, навсякъде имаме структури и никога досега не сме търсили успеха в това дали една партия е в кондиция или не.
Водещ: На този фон хубава реакция има на нашата Фейсбук страница, позволявате ли, госпожо Караянчева малко мнения? Хората ни гледат в момента, пишат.
Цвета Караянчева: Да, с удоволствие, дори приемаме и критики, разбира се.
Водещ: То, така ще и видите се оказва, макар че получавате комплимент. Борислав Иванов: Много сте хубава, казва той, много добър политик, израсна много във времето, пожелавам успех на Караянчева.
Цвета Караянчева: Благодаря.
Водещ: Но за съжаление след комплимента, който ви правят следва и критика: Иван Величков: Искам да попитам госпожа Караянчева защо всички от ГЕРБ като се започне от премиера правят внушението, че няма ли ги ГЕРБ светът ще свърши? Та въпросът е: Мисли ли Караянчева, че ако ГЕРБ изчезне от политическото пространство и България ще изчезне?
Цвета Караянчева: Не, в никакъв случай. Нямаме и такова мислене, в никакъв случай, такава претенция нямаме. ГЕРБ е една партия, която започна от най-ниското, да работим от обикновения човек, човек по човек, правене на структури и начинът, по който с структурирана нашата партия показва, че наистина стабилността, която има партията е благодарение на тези структури, които сме изградили. Аз много пъти съм казвала, ние не сме единствени и неповторими, нека да има и други партии такива. Ето примерно в кърджалийско, в кърджалийско са ДПС и ГЕРБ, БСП започна да потъва, БСП изчезна в Кърджали, за съжаление, реформаторите нека да засилят своите структури, нека да засилят своята работа там. Когато има повече партии, които са на терен, а не само две, тогава и политиките, които се правят за хората са много по-различни, по-интересни.
Водещ: Разбира се.
Цвета Караянчева: Конкуренцията е по-сериозна.
Водещ: На теория демокрацията така казва, така, както казвате вие.
Цвета Караянчева: Така е.
Водещ: Добре, на теория. Имате ли готовност, ако управляващото мнозинство, ултиматумите на Ердоган, сещам се и се връщам на темата за Турция, ултиматумите за бежанците, които той направи остри тази седмица, впрочем и с парите, които иска, от 3 станаха на 5 милиарда вече, имате ли готовност, хипотетично, то дано да не става, ако нещо се случи? Вие как си представяте 3 милиона бежанци да минат през Гърция и България, как си го представяте?
Цвета Караянчева: Това наистина е много притеснително и не бива да изказваме неподготвени мнения в тази посока, нека се произнесат специалистите. Външната политика и геополитиката е тънка тема, особено в момента, когато всичко това, което наблюдаваме около нас е много притеснително. Аз не бих желала да коментирам в тази посока. Ние с Република Турция, Гърция, Македония, Румъния ние сме съседски страни, трябва да поддържаме добросъседски отношения, но трябва да пазим и националните си интереси. Така ще го кажа, оттук нататък нека хората, които са по-подготвени в тази част да вземат отношение, аз не бих желала да го коментирам това нещо.
Водещ: Изостря ли това според вас ситуацията, тоест, когато се коментира казвате: ако нещо органите, които са ангажирани да правят някакви аварийни планове, мисли ли се, смятате ли, че България е подготвена?
Цвета Караянчева: Ние приехме миналия ден, благодарение на съгласието на всички парламентарни групи армията при определени тежки моменти да пази границата.
Водещ: Вие сте „за“ армията да отиде на българо-турската граница?
Цвета Караянчева: Ако е необходимо, това нещо трябва да стане факт.
Водещ: Кога ще е необходимо?
Цвета Караянчева: Ще преценят специалистите. Има хора, които се занимават с тази материя и те ще кажат кога трябва да се случи това нещо, и то не да отидат там, а просто да помогнат на полицаите, които са, защото и условията са тежки, и броят на полицаите, и дано да не се окаже недостатъчен, но мисля че правителството и държавата е готова за това нещо.
Водещ: А прави ли всичко, госпожо Караянчева, България за решаване на тежката блокада, тя вече огромни икономически щети нанесе тази блокада, сигурно и още ще нанесе?
Цвета Караянчева: Мисля, че това, което направи българското правителство е максималното.
Водещ: Европа не може да накаже Гърция, се оказа.
Цвета Караянчева: Те гърците се оказват един галеник на Европа.
Водещ: Точно.
Цвета Караянчева: Виждаме, че при всяка една такава тяхна реакция винаги има и съответно отстъпление на Европа, хайде да не вземат да се окажат, мисля че трябва по-сериозно и по-смело Европа да удари по масата. Мисля че и българското правителство има адекватна реакция, но то прави това, което е възможно, оттук нататък, вие виждате, че и министър Московски беше на границата. От тяхна страна нямаше адекватна позиция, нито министър, нито областен управител. Днес дори чух един коментар, че ако областният управител е отишъл да се срещне с министър Московски, той не знаел дали ще се върне жив и здрав, става дума за гръцкия областен управител…
Водещ: В кой ще го набие, Московски ще набие…
Цвета Караянчева: Не Московски, фермерите, които са там. Те се страхуват от стачкуващите. Така че трябва да има и адекватна реакция от гръцкото правителство, но дали те го искат това нещо?
Водещ: Понеже се внесоха много референдуми, не един, няколко референдума, каква е реалността, сега се говори, че има процедура, естествено тепърва Народното събрание ще преформулира, редактира, може би задраска някои от въпросите, но как ги виждате вие във времето, кога ще са референдумите, на „Шоуто на Слави“, на Мрешки, кога ги виждате – около президентските избори, след тях, преди тях, как?
Цвета Караянчева: То си има процедури чисто времеви. Доколкото знам сега има около 45 дни да се видят дали ЕНГ-тата отговарят, има проверки.
Водещ: Най-вероятно отговарят и какво ще стане?
Цвета Караянчева: Може би трябва да влязат в зала, да се обсъдят, защото има някои въпроси, които и конституционно не са допустими. Така че специалистите ще кажат в тази посока, но…
Водещ: С една дума ще бъдат орязани, както според…
Цвета Караянчева: Не орязани, може би коригирани, защото вие видяхте и въпросите за референдума, който и президентът предложи и те имаха съответната корекция, защото чисто правно, понякога юристите си имат своя визия и свое отношение и то чисто законодателно, разбира се. Ние като не сме юристи понякога…
Водещ: Да, разбрах ви, щом на президента му орязаха въпросите, какво остава за шоумените.
Цвета Караянчева: Понякога, така е. Аз съм „за“ референдумите, но трябва наистина да има смислени въпроси, въпроси, които да дават по-добра визия на политиката и да правят по-добър животът на хората.
Водещ: Благодаря ви.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране