29.07.2015 | 0:03
Досието на агент Румянцев е 965 страници
Атанас Тилев е получавал по 50 лв. месечно за доносите си

Колкото епохалния труд на Толстой „Война и мир” е било унищоженото досие на Атанас Тилев, публично познат и с ДС псевдонима си „Румянцев”. Това става ясно от поредно решение на Комисията по досиетата за агентурното минало на изчезналия преди години зад граница бизнесмен, публикувано вчера на сайта й.

Дотук Тилев, чието агентурно дело е унищожено по лично нареждане на съученика му и бивш шеф на разузнаването Бриго Аспарухов, беше осветяван на няколко пъти като сътрудник на бившите тайни служби – в качеството му на член на бордовете на фирми, теглили кредити за милиони от общо 5 банки през 90-те.

При предните съобщения на комисията стана ясно, че освен като сътрудник „Зингер” на разузнавателното управление на Генщаба той се е подвизавал и като агент „Румянцев” на Първо главно управление. От новото решение обаче лъсва, че унищоженото досие на Тилев е било 4 тома, съдържащи общо 965 страници. За епохалния си доноснически труд той е получавал месечно възнаграждение до 50 лева, пише още в съобщението на комисията. Въпросната „заплата” му е била определена още при привличането му за нещатев оперативен работник към пети отдел на ПГУ през 1972 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране