30.12.2015 | 20:29
ДПС: Посолството на Турция е оказвало натиск върху партията
Натискът станал факт след словото на Ахмед Доган, в което той разкритикува Лютви Местан

Служители на дипломатическото представителство на Турция в България са оказвали натиск върху висши членове на ДПС и лидери по места да “направят своя избор”. Това заяви Мустафа Карадайъ, един от членовете на председателския съвет на движението в Кърджали.

Натискът станал факт след словото на Ахмед Доган, в което той разкритикува Лютви Местан за декларацията му в подкрепа на Турция след свалянето на руския самолет. Според Карадайъ скриването на Лютви Местан  в турското посолство и дипломатическия натиск са преляли чашата. Това е довело и до ускоряването на процеса по отстраняването на Местан.

“В анализа на д-р Доган на 17 декември ясно се разбират глобалните процеси и каква е геополитическата обстановка. Станахме свидетели на една подмяна на посланията, която се свежда до избор Турция-Русия. Това е една манипулация, която не отговаря на истината, подмяна на основния смисъл на посланието. ДПС винаги ясно е съзнавало отговорностите, които носи към своите избиратели. Доказахме, че можем да се самокоригираме. Няма да допуснем създаване на кризисна ситуация”, допълни Карадайъ.

Другият съпредседател на движението Четин Казак допълни: “Категоричната позиция на ДПС е че няма да се отклони от своята идейна основа, която превърна Движението в устойчива трета политическа сила. Нашата убедена позиция е следването на евроантлантическия път, спазване на правата и свободите на гражданите. Всеки опит за манипулация на посланията в речта на д-р Ахмед Доган е в разрез с истината. Ние не правим избор пред нито една държава. Имаме добри отношения с Турция, подкрепяме стремежа на съседката ни за влизане в ЕС, но искаме да отстояваме своя профил на българска партия, отстояваща интересите  на българските граждани”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране