04.04.2023 | 9:53
ДПС с пет мандата от чужбина
Проф. Михаил Константинов смая с ясновидски способности. Математикът се похвали, че е отгатнал колко мандата ще имат „Промяната“, ДПС и ИТН

Не съм изненадан от резултатите от изборите, каза в „Денят започва“ по БНТ математикът проф. Михаил Константинов. След като се похвали, че е казал още в началото на февруари коя партия колко мандата взема и прогнозата му се е оказала точна, водещите изкараха лист, на който се виждат имена на политически формации и числа. На него стои и подписа на професора.

Прогнозата му е за шест парламентарно представени партии, като първата ГЕРБ взима 72 мандата. „На практика са 69. Втората има 64. Трети съм посочил ДПС с 36 мандата. Те имат толкова, но са четвърти. Подценил съм „Възраждане“. Дал съм им 30, а имат 37. За БСП съм прогнозирал 27, а има 23. На шестата партия съм дал 11. Толкова са“, хвали се професорът.

“Очакваше се да има дефекти в машините, основно бяха заради ролките, те бяха в лошо състояние, смачкани и квадратни са били при пренасяне. Това са механични предвидими проблеми, които можеше да се избегнат с повече тестове”, каза пък Стоил Цицелков – член на Обществения съвет към ЦИК.

Проф. Константинов допълни, че ефектът при връщането на хартиената бюлетина за увеличение на броя на гласувалите не се е видял.

Той изтъкна, че без гласовете от чужбина партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ би останала под бариерата от 4%, а благодарение на тях ДПС са спечелили пет мандата.

„Големият губещ от това е ГЕРБ. На тези избори партията на Бойко Борисов загуби четири мандата от чужбина, а БСП – два“, изтъкна професорът.

Той обясни, че се прилага елементарен алгоритъм, с който се смята коя партия колко мандати получава. „Първо имаме един официален резултат. След това от гласовете формално изваждаме всички гласове от чужбина, за да проследим какво е влиянието. Изведнъж се получава, че без вота зад граница ГЕРБ се качва нагоре с четири мандата, БСП – с два, а ДПС губи пет. ИТН пък отпада от парламента“, добавя Константинов.

1 коментар

  1. ИванКо каза:

    За съжаление Константинов е прав, вероятно е наясно едно към едно със спуснатите от някъде “мот а мот” директиви за контрол на изборния процес.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране