23.06.2019 | 19:34
ДПС с тежка шизофрения за субсидиите
В събота движението поиска публично финансиране на партиите, а в неделя – 11 лева субсидия за действителен глас

Тежка форма на шизофрения демонстрира ДПС през уикенда по отношение на размера на субсидиите за политическите партии. Движението, чиято политика днес се определя от дребни некадърни прислужници на предишните лидери, защити пламенно коренно противоположни тези.

В събота депутатката Велислава Кръстева настоя да няма държавни пари за партиите и да се въведе публично финансиране по американски модел. Пред „Дарик“ тя изпадна в обичайното си състояние – истерия. „Спекулацията със субсидиите за партиите е в голям мащаб и е крайно време да се проведе честен дебат за какво са им на партиите парите, защо трябва да имат финансиране, защо то трябва да е публично“, посочи тя. „Защо, защо, защо? Трябва да си отговорим за тези въпроси. ДПС е за публично финансиране“, заяви депутатката, известна в партията с перманентните си дребни интриги срещу нейни колеги.

Шизофренната сценка продължи в неделя, когато в предаването „Неделя 150“ на БНР се появи друг комичен представител на ДПС – Йордан Цонев. И за да потвърди за пореден път прякора си Данчо Ментата, той заяви: „Наш приоритет е да се запази 11 лева. Винаги е било наш приоритет. През всичките тези години от въвеждането на субсидията ДПС е било за това финансирането на политическите партии да е публично, т.е. от бюджета, за да не се създават онези зависимости, за които започна да говори българското общество едва в последната една седмица“…

Тези дни именно ДПС предложи 0 лева субсидия и отворено финансиране уж по американски модел. В крайна сметка с ГЕРБ се разбраха за 1 лв. субсидия и пари от дарители. Днес, обаче Цонев запя нова песен: „Тогава, когато ние говорихме, че ако публичното финансиране бъде намалено до степен да е равно на нула, каквото е единият лев на глас, тогава бяхме оплювани и от политическите ни опоненти, и от медиите, и от анализаторите, че сме били за публичното финансиране. Сега, когато казахме, добре след като не искате да има публично финансиране, ще възстановим, а не ще въведем, правото париите да се финансират от икономическите субекти и от физическите лица, защото това право го имаше…“, посочи Йордан Цонев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране