22.01.2015 | 8:26
ДПС се мята като риба на сухо
Оттам се държат все по-истерично, защото са отрязани от властовите ресурси, твърди политологът

ДПС се мята некоординирано като риба на сухо. Подобна оценка даде политологът Евгений Дайнов пред „Фокус“ в коментар на заявката на Лютви Местан, че движението ще иска вот на недоверие заради Петър Москов. Според Дайнов в последните месеци ДПС се държи твърде нетипично.

„Ние помним, че в ДПС говорят заупокойно и изглеждат някой път загадъчно като индианци, от време навреме пускат по някой нишан, но при никакво положение не скачат, не подскачат на сцената. А в последните месеци ние виждаме само подскоци. Даже като риба на сухо ми се вижда ДПС в момента, как се мята некоординирано. Вкопчили са се само в две теми“, каза политологът.

Според него първата тема, която е особено болезнена за движението е, че не ги допускат до онези властови ресурси, които ДПС е свикнало да има или иска да има. „Това обяснява, защо Лютви Местан един ден може да каже: „Аз ще подкрепям това правителство 300 дни“ и след две седмици да каже: „Аз ще му гласувам вот на недоверие“. Не е допускано, отвсякъде е оградено ДПС, не стига докъдето иска“, продължи Дайнов.

Втората тема е за етническата толерантност. Според анализатора ДПС повдига тази тема, когато няма какво друго да каже.

„Събираме двете неща заедно и виждаме – ДПС са отрязани от всякаква власт, каквато искат да имат. По този повод поведението им става все по-истерично. И естествено тук, играейки етническата карта, те какво ни съобщават по темата с министър Москов – „министър Москов тук попържа циганите“. А пък всъщност няма такова нещо. Това е цялата случка“, обобщи случващото се Дайнов.

Той добави, че от ДПС са направили сериозен пробив в ромските общности. Увеличаването на гласовете за движението имало за цел и то да се превърне във втора политическа сила, като измести БСП.

„Затова това му е от интимно значение на ДПС  – да продължи проникването си в тези махали, за да има гласове, които да му увеличават бройката. Очевидно целта в близките месеци е ДПС да има повече гласове от БСП, например, за да може да твърди: ние сме втора партия, искаме еди- какво си“, смята Дайнов.

„Очевидно намирайки недобър прием вдясно в момента, какво друго остава на Лютви Местан, освен следната игра – да привлече отново БСП като съюзник, но този път, имайки повече гласове от БСП, ДПС да е големият батко в този съюз. Така че нищо чудно и това да се случи“, добави той като обясняваше, че от движението, за да съберат нужните подписи за искане на вот на недоверие на кабинета вероятно ще разчитат на помощта на соцпартията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране