27.07.2019 | 10:26
Другарката Нинова, ефендитата и евроглупаците
БСП се подготвя за поредната загуба, която ще понесе на местните избори
Драгомир Драганов

Е, няма да са нашенските политици, ако през ден не намерят за какво да се сдърпат. Сега на дневен ред излезе машинното гласуване. БСП, барабар с омбудсманката Мая Манолова, дето вече се изявява и като „на всяко гърне мерудия“, комай са решили да организират нещо като Дравската епопея на прогресивните сили срещу изедниците от ГЕРБ и Патриотите.

Ако в нещо все пак са прави, то е, че е срамно да се правят промени в законодателството в навечерието на изборите. Но това е стара традиция, практикувана и от тях, когато са били на власт. Така че нищо ново под родното слънце.

Но сега конкретно. В целия Европейски съюз има 520 млн. избиратели. От тях „машинно“ гласуват около 5 млн. (в половината Белгия), сиреч по-малко от 1 процент от европейците.  Ами чудя се защо сега другарката Нинова и ефендитата от ДПС са се залетели да добавят още половин процент към евроглупаците…

Не, не са силни думи. В Холандия преди време възторжено приеха 100% машинно гласуване. Много скоро обаче категорично се отказаха от него. И се върнаха на 0%. В Ирландия управниците също решиха да го въведат и дори дадоха 150 млн. евро за машини. Там обаче обществото се оказа доста по-умно от тях и ги застави да го премахнат. И 150-те милиона евро отидоха за скрап…

Ами така стана в Европа, която уж непрестанно ни е светъл пример. Но нали сме си българи, комай не сме забравили навика си понякога и да сме поне малко наопаки.

Или поне част от нас. В случая – БСП и ДПС. Впрочем за социалистите е ясно – Нинова се подготвя за поредната загуба, която ще понесе на местните избори. Макар че, колкото и парадоксално да звучи, преди 4 години БСП стигна своеобразно дъно, от което най-вероятно сега ще се оттласне. Пък и вече го няма вездесъщият изборджия Цветанов…

Но „опорните точки“ на другарката са готови – ще ни победят не в „честно машинно гласуване“, а пак с кебапчета и раздаване на пари. Като че ли БСП не го практикува, а даже имат и депутат със свален имунитет за използване на същите методи…

Виж, при ДПС е по-ясно – „машинно“ или „ръчно“, неговият електорат си знае урока. И при него грешки няма. Та сегашната позиция на Движението е по-скоро, за да се разграничи от ГЕРБ… Други неща обаче ми е трудно да разбера.

Първо, защо въобще ни трябваше да въвеждаме практика, вече отхвърлена в Европа? Малко ли ни бяха уроците от „експерименталното“ гласуване през 2017 г. и особено от това за евродепутати (26 май 2019 г.), които показаха тоталната неподготвеност на изборната администрация за съчетаването на хартиеното и машинното гласуване?

Второ, защо тъпо, но упорито БСП отказва да види разликата между парламентарните и евроизборите, от една страна, и тези за местни органи на властта, от друга?

При едните е значително по-просто (и по-лесно) – гласуваш за партия, нейната депутатска листа и даваш своята преференция за кандидат-депутат, ако решиш. Сиреч три стъпки, при които наистина нищо не пречи да се използва и вариант с машина.

Съвсем различно е обаче при местните избори. От една страна, там се гласува за четири различни позиции – за кметове на населено място, на район, за кметски наместници и за общински съвети.

Ами хайде опитайте се да вкарате всички тях в „машинната“ листа. Според някои експерти това би означавало на евентуалния избирател да му се наложи да „превърта“ поне 10 (!) екрана, а машинният протокол да бъде дълъг най-малко още толкова метра със ситно изписан шрифт. Е, как ще се справи една неподготвена секционна избирателна комисия?

И трето, но не и по важност. Защо, когато въвеждаха тази „прогресивна“, макар и отхвърлена в Европа система, законотворците не се допитаха до специалистите? Които са почти единодушни – „машинното“ гласуване е скъпо (близо 60 лева на глас срещу по-малко от 80 стотинки при „хартиеното“), то не е подходящо (или направо неприложимо) за такъв сложен и многопластов вот, какъвто е за местни органи на властта, и ще доведе или до „пълна каша“, или направо до „изборна катастрофа“.

Освен ако в името на тяснопартийните си интереси БСП не целѝ точно това… И освен, разбира се, ако не търси поредния политически скандал и бойкот на парламентарните заседания.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Машинното гласуване е много точно,добро,бързо и премахва човешкият фактор.
    Този човшки фактор в България се знае че е и лъжлив,крадлив и корумпиран- гласуване и преизмяняне на ресултата в зависимост кой даде кебапчето или 50 вл.

    А колко е трудно или лесно гласуването зависи от изискванията на Избирателната Комисия и Мениджъра на Програмистите на избирателните машини.

    Колкото това че избирателните машини са скъпи е вярно. Но може да се закупят и подържат, след време и многократни избори цената им пада, не като всеки път да ги наемаш.

    Така ще си проличи кой как е крал или лъгал при избори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране