19.04.2024 | 19:45
Две бебета са починали от коклюш
205 са случаите на заболяването от началото на годината, най-засегнати са деца между 10 и 14 години

Две бебета от Кюстендил са починали от коклюш през този месец, съобщи в петък главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

И двете са на възраст под 2 месеца, преди да им бъде поставена задължителната ваксина срещу заболяването. В следствие на инфекцията бебетата са развили тежки пневмонии. И двете деца са били хоспитализирани първоначално в болницата в Кюстендил, а в последствие са прехвърлени в София. Първият смъртен случай е от началото на месеца, а вторият – от 14 април.

Двете бебета са били от една махала в Кюстендил, но семействата не са се познавали и не са имали контакт помежду си, съобщи Кунчев. Към момента всички контактни на децата са установени и изолирани. По думите му лечението на двете деца е закъсняло и е започнало едва когато са били с пневмонии и дихателна недостатъчност. За едното бебе родителите първоначално са отказали предложената от екип на Спешна помощ хоспитализация и е прието в болница при последващо влошаване.

Здравният министър Галя Кондева съобщи, че са изпратени писма до РЗИ и Лекарския съюз с указание личните лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации в техните листи. Дадени са и указания в кои случаи да се правят лабораторни изследвания за доказване на инфекцията.

Според последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести, през миналата седмица у нас са потвърдени 54 новозаразени с вируса на коклюш.

От началото на годината са регистрирани 205 случая, което е 50 пъти повече спрямо същия период на миналата година.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране