08.08.2016 | 0:01
Един час на Бойко Методиевич
Конфабулации дел арте

Казвали сме и друг път – мило и драго даваме да доживеем дните, когато Бойко Борисов в патриаршеска възраст ще разказва спомени. Той и сега – в разцвета на мъжеството си, има велико въображение. Един от любимите ни ББ-жанрове – когато премиерът предава със свои думи разговорите си със световни лидери.

Съвсем накратко припомняме – с Меркел в кухнята гледали мач и си говорили сърдечно, Берлускони му мерил гърба с педи и викал – “гледайте, това се казва премиер!”, за руския президент веднъж каза така: “В момента с Владимир Путин имаме много добър диалог, той ме разбира по-добре от българските политици. И аз го попитах господин Путин: ако ти си на мое място, ще ги пратиш ли в Сибир тези хора (виновните за недобре договорените енергийни проекти – б.р.)? Ще ги пратиш. А ние само сме си позволили да ги дадем на прокурор и да проверим тези проекти”.

***

Изглежда все пак Путин възбужда най-силно въображението на ББ. Когато предава по своему съдържанието на тези разговори, човек неволно си представя разговор между набори от казармата, на две ракии с танцуващи гевендии, с прегръдки и потупване по раменете. Мъжки сълзи и прочие. В такава обстановка фактите не са най-важното, говори сърцето, говорят очите, говори другарската привързаност и вечните стойности. И разбира се вярност към дадената дума – нищо, че в политиката, да си държиш на думата, не е лесно постижимо, а електоратът само се преструва, че би оценил. Всъщност никой не си прави труда да помни какво е казал преди 20 минути някой политик, щото нещата се развиват динамично и не може едно обещание да е в сила при всякакви обстоятелства. Както и да е, да се върнем на предмета на дискусията.

Ето как чувства нещата ББ, след като си поговори с Путин за енергетика (оня ден пред журналисти във Варна):

“От негова (на Путин) страна гарантира, че няма да ми пречи, ако намериме решение (за спрените енергийни проекти). И каза, каквито искаш експерти ще ти изпратя – дайте вариант, два, три. Преговори си го с Европейската комисия. Евроатлантическата принадлежност на България не търпи коментар (тук не се уточнява кой го е казал това, може би Путин?). Изрично искам да кажа – нито той, нито който и да е има илюзии, че пътя на България не е НАТО и Европейски съюз. За т.нар. хейтъри, които биха могли да говорят по тази тема”.

В едночасовия разговор на ББ с Путин последният казал също: “Искам да помогна да се измъкне България от тази работа”.

Това пред журналистите във Варна го разправя. Но има журналисти и медии, пред които ББ съобщава повече. Ето какво прочетохме в един хубав сайт – четохме и плакахме, протягахме ръце към нищото, прегръщахме пустотата и пак се обливахме в сълзи. Поплачете си вие:

“Всичко ще направя, каквото кажеш!”, това заявил руският президент Путин в разговора си с премиера Борисов вчера, научи Епицентър.бг. “Знам, че в Европа те уважават, трябва да вървим в правилната посока”, подчертал руският лидер пред българския министър-председател.

Ето така се обогатява съкровищницата с конфабулации на ББ.

***

Молим всички журналисти. Никога не се съмнявайте в думите на Бойко Борисов, никога не го прекъсвайте, за да не спирате творческия му полет. Дори да виждате явни противоречия – потърсете рационално обяснение; ако не успеете да подчините думите на Борисов на здравата логика, дайте ирационално обяснение. Спомнете си някое предсказание на Ванга, Нострадамус, Петър Дънов. Предсказанията почти винаги се произвеждат постфактум, така че всичко е наред.

Поощрявайте творческия гений на този мъж.

Колко такива автори имаме, за да ги пилеем с лека ръка?…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране