10.03.2016 | 21:04
Единствено премиерът може да клати мебелите
Пределен камък

Водещ, tv Bulgaria on Air: Вие сте лидер на една от политическите сили, които формират РБ. Той още от втората половина на миналата година, като че ли се разтърси от движението в ДСБ – една партия, която не напусна РБ, но пък се заяви като явна опозиция. Всъщност пречи ли това на контактите помежду ви и как успявате да консолидирате тези решения, които съответно изискват партньорите ви от ГЕРБ?

Божидар Лукарски, министър на икономиката: Трудно го правим. Нека да бъда честен. И не всички решения се взимат с пълно мнозинство или поне не по всички решения постигаме консенсус. В крайна сметка винаги така е било в РБ и ние сме, така да кажа, единни в многообразието си. По отношение скобата, която вие отворихте за колегите от ДСБ и за така наречената тяхна опозиционност, това е един термин, който аз не бих така смело употребил на фона на факта, че 90% от кадрите на ДСБ все още са във властта.

В-щ: Това са техни думи.

БЛ: Аз, ако ви кажа сега, че съм в опозиция, ще ми повярвате ли, пък да си остана на министерското кресло? Това звучи шизофренично, направо да го кажем, и нека да бъда съвсем точен, не говорим само за министри, не говорим дори и само за зам.-министри, понеже те имат такива, но нека да погледнем агенции, стана дума за КЕВР, стана дума и за областни и заместник-областни управители. Нека да погледнем и много държавни фирми, в които има кадри на ДСБ, които аз в никакъв случай не бих нарекъл чисто експертни, в никакъв случай не бих искал да бягам от партийната принадлежност и да казвам – тези са експерти, пък аз съм в опозиция. Надявам се, разбира се, партията да вземе своето решение и съм оптимист по отношение действително тяхната подкрепа за парламентарна подкрепа, а и не само, за сегашното управление и това ще се случи именно на техния форум в неделя, който всички очакваме с нетърпение. И се надявам да оставим колегите да вземат най-трезвите решения за тях.

Водеща: Петър Москов – клати ли му се столът? Днес чухме категорично премиерът да казва – стоя твърдо зад Москов.

БЛ: Премиерът е единственият, който може да каже дали се клати столът на Петър Москов. Аз лично не виждам клатене. Решението, съдебното решение, което толкова се използва от опозицията като повод отново да се иска оставката на Петър, не мисля че има някакви аргументи. Дори чисто юридически, ако се вгледаме в решението. Днес на Министерския съвет съвсем обосновано министър Москов обясни как стоят нещата с това решение и то не е някакъв пределен камък, който може да бутне здравната реформа, в която господин Москов с целия си жар и ентусиазъм се е съсредоточил.

В-щ: Понеже отиваме към финал – как бихте коментирали спорната подкрепа, която Меглена Кунева получи като министър на образованието?

В-ща: От РБ само 13 гласове.

БЛ: Да, това е пак така нареченото от мен по-голямо мнозинство на депутатите от РБ. Откровено колегите, които се отделиха в опозиция, въпреки че аз не приемам този термин от тях, бойкотираха и не подкрепиха кандидатурата на госпожа Кунева, което аз не намирам чисто като спортсменско, защото в крайна сметка те нямаха друга алтернативна кандидатура. Нали, ако имаше такава кандидатура, принципът аз съм против, но не казвам за къде съм “за”, ако кажеш, че този човек не става, трябва да предложиш алтернатива, да кажеш кой става. А просто да си контра и да гласуваш “против” не е съзидателно и е контрапродуктивно, според мен, и не това е идеята на всеки един политик, особено на такъв, който се е обявил за реформатор.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране