07.04.2022 | 11:08
ЕК най-после одобри българския план за възстановяване
В края на лятото ще пристигнат реалните евросредства, но реформите не може да са само на хартия, подчерта премиерът

Българският план за възстановяване е изключителен. Той отговаря на много сериозните изисквания и условия. Съчетава зеления преход с реформи. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на пресконференцията си с премиера Кирил Петков.

„Почти 60% от плана подкрепя зеления преход. Това е изключително важно и добре дошло“, посочи фон дер Лайен. Тя изреди декарбонизацията със законообвързващи ограничения на емисиите, съхраняване на енергия, инвестиции в интелигентни мрежи, инвестиции във връзките с Румъния и Гърция. Това е важно за диверсификацията.

Тя посочи като задължителни реформата в антикорупционната комисия и въвеждане на механизми за отчетност на главния прокурор. Инвестициите трябва да бъдат придружени от реформи, подчерта тя. „Всяка държава трябва да извърши конкретни реформи“, обясни председателката на ЕК. „Вие трябва да извършите реформите и ще получите плащане. Това е като един добър договор“, обясни тя. На конкретен въпрос счита ли проектът за изграждане на батериен парк за добър и как ще се гарантира, че производството на батерии ще е в България, като това е ограничаващо конкуренцията условие, Урсула фон дер Лайен отговори най-общо, че батериите са важни като част от енергината система.

Планът ни дава голяма стъпка напред към енергийната независимост от Русия, посочи и премиерът Кирил Петков. По думите му „реалните пари от плана към края на лятото ще пристигнат в България“. „Но реформите трябва да ги изпълним. Те не са просто обещания, а реални задачи. Тези реформи са нужни и без плана, но той е допълнителен стимул. Особено за възможността никой да не е над закона и само Господ да е над главния прокурор. България да стане прозрачна и правова държава“, посочи Петков.

Фон дер Лайен похвали България за отношението й към бягащите от войната в Украйна, но не пропусна да посочи, че ЕК трябва да изпълни обещанието си към Северна Македония и Албания за членство в ЕС, което в момента е блокирано от българското вето към Скопие.

Фон дер Лайен има среща с премиера Кирил Петков и членове на Министерския съвет, както и с представителите на политическите партии в управляващата коалиция. В програмата й е включено и посещение в СУ, който е един от бенефициентите по плана.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране