22.03.2016 | 20:57
Експедиенти от всички страни – елате при Ангелкова
Позитивна лейка

Радио “Фокус”: Г-жо Ангелкова, какъв бешe поводът за вашата визита в Пещера?

Николина Ангелкова, министър на туризма: Получих покана от кмета на града и от народния представител госпожа Десислава Костадинова. Отдавна съм планирала посещение на Пещера и не само поканата е поводът. Пещера е една от основните общини, която подпомага развитието на културно-историческия туризъм. Тук сме на крепостта Перистера – основна туристическа атракция, културно-историческа забележителност, която е включена в една от нашите културно-исторически дестинации, които министерството разработи миналата година. Перистера попада в дестинацията, която сме нарекли “Българската архитектура и занаятчийство”.

Това, което видях тук, много ме впечатли и вярвам, че с общи усилия – на кмета и на министерството, ще успеем да разработим тази дестинация, така че да привлечем максимално повече туристи. Данните на посещенията на крепостта Перистера показват, че на месец около хиляда души я посещават, което наистина е много позитивно. Посещенията имат около 10% ръст спрямо миналата година и аз вярвам, че като има ясна визия и концепция за превръщането на общината в културно-историческа дестинация с център крепостта Перистера и пещерата Снежанка, разбира се, която не е към културно-историческите обекти, но отново е притегателен център за туристи, ще успеем заедно да изградим това начало. Кметът има много добра визия за развитието на района и превръщането му в туристическа дестинация и с наши общи усилия мисля, че ще успеем да го направим.

РФ: Как според вас един туристически обект като Перистера може да излезе от регионалните рамки и да придобие национална, а защо не и международна значимост?

НА: Ние вече сме стартирали с първи стъпки. Перистера е част от общия културно-исторически маршрут, от общата културно-историческа дестинация, която министерството разработи. В момента изготвяме картите, брошурите и визуализацията на тези дестинации, които презентирахме навсякъде, където представихме държавата като туристическа дестинация. Така че това е една малка стъпка. Другото, което сме започнали да правим, е включването на тези дестинации в журналистическите информационни турове, които организираме, така че всички тези обекти да попаднат в книжките и в програмите на туроператорите, за да могат те да ги предлагат. Това са стъпки, макар и малки, но са много важни и видими, защото изцяло са фокусирани върху професионалистите в сектора. Ние ще продължим да правим това.

(Ангелкова говори за любимите си експедиентски турове – безплатни екскурзии за журналисти и туроператори с рекламна цел; не можем да повярваме, че тук избягва употребата на тази красива дума – експедиентски.)

РФ: Да, вие имахте възможност да се срещнете с кмета на общината. Какви проблеми той представи пред вас?

НА: Основно с кмета обсъждахме възможността да засилим фокуса върху община Пещера и най-вече превръщането й в културно-историческа дестинация. От една страна, именно крепостта Перистера и от друга страна – пещерата Снежанка, защото това са ключови, знакови обекти за общината, които е грехота да не се развиват и да не се използва потенциалът, който имат. На тази база да се търси и привличане на различни инвеститори. Кметът ми сподели много интересен проект, който общината има за старите казарми. Знаете, Министерството на туризма разработва инвестиционна карта за възможностите за инвестиции в сектор “Туризъм”. Със сигурност този проект ще го включим, така че да можем да го представяме на заинтересовани инвеститори и още веднъж да помогнем на общината да популяризира своите възможности. Друго, което сподели, беше за пещерата Снежанка и желанието на общината да въведе ред, образно казано, да се опита максимално да извлече ползи както за гражданите на община Пещера, така и за всички туристи. Разбира се, това е въпрос, който ние ще обсъдим с моите колеги министри, в чиято юрисдикция попада обектът, за да можем да предложим максимално добро решение на кмета.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране