04.11.2016 | 14:55
„Екзакта”: Изборът на президент ще се реши на балотаж между Цачева и Радев
От агенцията ще направят своята прогноза за балотажа непосредствено преди втория тур

Изборът на президент ще се реши на балотаж. Сигурните участници в него са Цецка Цачева и Румен Радев, сочи изследване на електоралните нагласи, извършено от „Екзакта” в периода 28 октомври – 2 ноември.

От агенцията ще направят своята прогноза за балотажа непосредствено преди втория тур.

Данните са събрани от 1000 пълнолетни български граждани от 88 населени места и е финансирано със собствени средства.

Заявилите готовност да гласуват на предстоящите президентски избори се вместват в интервала между 56% и 60% от всички имащи право на глас. За база са използвани официалните данни на ГРАО, което означава, че на първи тур ще гласуват около или малко над 3 800 000 души.

От „Екзакта” отчитат, че активността на Националния референдум ще бъде с около 10% по-ниска от тази на президентските избори – в рамките на 46% – 50%.

На първи тур кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева има предимство малко над 5% в сравнение с прекия си конкурент ген. Румен Радев. Цачева получава подкрепата на 27,9% от избирателите, докато генералът – 22,4%.

Красимир Каракачанов остава на трета позиция с 11,5% от вота, но разликата между него и Радев е значителна. От „Екзакта” прогнозират, че е малко вероятно някой да го измести от третото място.

Четвърто, пето и шесто място се заемат от Веселин Марешки, Пламен Орешарски и Трайчо Трайков.

Марешки получава 6,9% от подкрепата, а Орешарски го следва плътно с 6,7%. Кандидатите имат потенциал да постигнат и по-добър резултат на 6 ноември.

Трайчо Трайков получава 5,5% от вота, следван от Ивайло Калфин – 5% и Татяна Дончева – 2,5%.

Според „Екзакта” анонсирането на сигурни участници в балотажа доведе до подценяване на останалите кандидати, като това е поставило в неизгодна ситуация от самото начало кандидати като Ивайло Калфин и Татяна Дончева.

„Техните опити да се възползват от симпатиите на широк кръг избиратели и да вдъхнат живот на мажоритарния вот се оказаха до голяма степен обречени в една кампания, следваща логиката на големите партийни електорати”, посочват от агенцията.

В хода на кампанията кандидатът на ГЕРБ разшири подкрепата си главно в самата партия и втвърди електората на управляващите. Посочвайки Румен Радев като свой основен опонент, ГЕРБ са изиграли важна роля за фаворизирането му.

Подкрепата за Красимир Каракачанов плавно нарастваше по време на кампанията, като част от протестния вот се ориентира именно към кандидата на патриотите заради острото му говорене по редица актуални теми, които вълнуват хората.

Подкрепата за Веселин Марешки също нарасна по време на кампанията. Поддръжниците на бизнесмена се самоопределят като подкрепящи антисистемния вот.

Пламен Орешарски разшири по-чувствително влиянието си през последната седмица, когато стана видно, че голяма част от електората на ДПС се мобилизира зад неговата кандидатура.

Подкрепата за Трайчо Трайков също нараства в последната седмица.

От агенцията отчитат, че резултатите на първи тур на президентските избори са трудни за прогнозиране, защото не е ясно какво влияние ще окажат въвеждането на задължителното гласуване, късното анонсиране на кандидатурите, промените в изборните правила в хода на кампанията и съпътстващите ги спекулации.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране