13.10.2015 | 0:02
Енергийни фирми на нож с индустриалците
Твърдят в декларация, че бизнес организациите подкопават реформите в сектора

Най-големите работодатели в енергийния сектор обвиниха четирите национално представени работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, че предложената от тях пътна карта за реформи в сектора, предвиждаща национализация на частен бизнес и фалиране на държавни енергийни фирми, не предлага пазарни решения на проблемите в отрасъла, те може да доведат до допълнителна дестабилизация на енергетиката и подкопават предприетите от управляващите реформи за оздравяване.

Подобни мерки удрят и директно по имиджа на България като страна със сигурен инвестиционен климат, пише в разпространена вчера декларация, подписана от Асоциацията на топлофикационните дружества в България, Асоциация “Хидроенергия”, Българската ветроенергийна асоциация, Българската фотоволтаична асоциация, двама от доставчиците на ток – ЕВН и ЧЕЗ, както и двете т.нар. американски централи “Ей И Ес Гълъбово” и “КонтурГлобал Марица изток 3”, чийто бизнес индустриалците искат да бъде национализиран и после продаден на други инвеститори.

“Виждаме, че организации, които често претендират да представляват целия бизнес в България, предприемат некоординирани със секторните представители действия, които противоречат на логиката на свободния пазар, на принципите на неприкосновеност на частната собственост и чиито действия като цяло могат да подкопаят избрания курс от реформи в сектора. Наскоро обявената “Пътна карта” е ясен пример за такива действия”, пише в документа.

Според енергийните фирми “пропагандирането на мерки, които противоречат на националното и международно право, е не само в обратна посока на усилията за стабилизиране на енергийния сектор, но заплашва директно репутацията на България като страна със сигурен инвестиционен климат”.
Работодателите в енергетиката призовават правителството да се разграничи от подобни некоординирани действия и да продължи с реформите в сектора, насочени към  енергийна сигурност, диверсификация и независимост и изразяват убедеността си, че “за да има здрава икономика, трябва да има здрава енергетика”.

Освен Пътната карта за енергетиката, представителите на бизнес организациите внесоха в прокуратурата сигнали за нарушения при договорите с “Ей И Ес Гълъбово” и “КонтурГлобал”, както и за нарушения при изкупуването на електроенергията от ВЕИ сектора и при определяне на решение на енергийния регулатор. На 13 септември пък четирите организации сезираха ЕК за неправомерна държавна помощ за “американските” централи. БСК, АИКБ, БТПП и БСК ще проведат днес среща с българското представителство на ЕК по повод този свой сигнал.

Енергийният регулатор изпрати запитване по казуса още през лятото на 2014 г. Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов коментира преди дни, че очаква становището на ЕК до края на годината.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране