05.11.2016 | 0:27
Ердоган арестува опозицията в Турция
Като причина за задържането им се изтъква отказът им да дадат показания за престъпления, свързани с "терористична пропаганда"

Турската прокуратура е поискала постоянен арест за съпредседателя на прокюрдската Народна демократическа партия на народите Селяхатин Демирташ, който е сред задържаните преди ден опозиционни политици. Според информация на “Хабертюрк” прокуратурата настоява за постоянното задържане под стража и на останалите арестувани членове на партията.

Очаква се, че Демирташ ще бъде обвинен лично за създаване на престъпна група, членство във въоръжена терористична организация, пропагандиране на тероризма, обида срещу президента и подстрекателство на населението, предаде ТАСС. Според редица политици и част от турското население Демократичната партия на народите на Демирташ вероятно работи в интерес на Кюрдската работническа партия (ПКК), която властите обявяват за терористична организация.

В нощта срещу петък двамата съпредседатели на прокюрдската партия бяха арестувани, а централата на партията бе блокирана от полицейски коли и бронетранспортьори. По време на операцията достъпът до социалните мрежи в Турция бе затруднен. В петък сутринта Диарбекир, най-големият град в Югоизточна Турция, където живеят предимно кюрди, бе разтърсен от експлозия. Най-малко осем души загинаха, а над 100 са ранени в резултат на взрив на кола бомба.

Освен Демирташ и Юксекдаг са задържани още 9 депутати от третата по големина партия в турския парламент. Заповеди за арести са издадени на още двама депутати, но те са в чужбина. Депутатите имат имунитет, но специално този на представителите на прокюрдската партия бе снет по-рано през годината.
От партията призовават международната общност да реагира срещу преврата, извършен от режима на Ердоган.

Брюксел реагира остро срещу арестите на опозиционни лидери и депутати в Турция. Върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини изрази силното си безпокойство от тези действия. “Изключително съм притеснена от арестите на Демирташ и останалите парламентаристи. Вече се свързахме с властите в Турция. Инициирахме и среща на посланиците на ЕС в Анкара”, обяви тя в туитър.
Германия отзова за консултации посланика си в Турция, съобщи германската редакция на “Локал”, позовавайки се на анонимен източник. Берлин предупреждава Турция, че борбата с тероризма не трябва да се използва като извинение, за да се затвори устата на опозицията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране