02.12.2015 | 17:49
Ердоган няма да признае, дори да намажат лицето му с краден нефт
Руски зам.-военен министър с остър коментар за турския президент

Турският президент Реджеп Ердоган няма да признае вината си, дори ако лицето му бъде намазано с крадения нефт, заяви пред журналисти руският зам-военен министър Анатолий Антонов, съобщи ТАСС. В Париж Ердоган заяви, че ако се намерят доказателства, че търгува с петрола на ИД, ще подаде оставка.
„Основният консуматор на този петрол, откраднат от законните собственици в Сирия и Ирак, е Турция. Според налична информация, най-високото ниво на политическо ръководство в страната, президентът Реджеп Ердоган и неговото семейство, са замесени в този криминален бизнес“, каза Анатолий Антонов в кулоарите на конференция в Москва за борбата с тероризма.  Той заяви също, че годишно доходите на „Ислямска държава“ от нелегална продажба на петрол са около 2 млрд. долара.

„Доходите от продажбата на нефт са едни от най-важните източници на терористичната дейност в Сирия. Те (терористите) печелят около 2 млрд. долара ежегодно и използват тези средства за наемане на бойци от цял свят, за купуване на оръжие и оборудване“, каза той. „Ние знаем цената на думите на Ердоган. Турските журналисти вече го хванаха веднъж в лъжа, откривайки оръжейни доставки на Турция за бойците под формата на хуманитарна помощ. Заради това журналистите бяха арестувани. Няма да си подадат оставката ръководителите, по-специално господин Ердоган, и нищо няма да признаят, дори ако лицата им бъдат намазани с крадения нефт“, каза Антонов.
„Цинизмът на турското ръководство е безграничен. Погледнете какво правят?! Влязоха в чужда държава, безогледно я грабят. А щом стопаните пречат, значи трябва да бъдат отстранени“, продължи зам-министърът.

“Може и да изглеждам праволинеен, но контролът върху този крадлив бизнес може да бъде поверен само на най-близките хора. Интересно е, че никой на Запад не се интересува от въпроса, че синът на турския президент е ръководител на една от големите енергийни компании, а зетят е назначен за министър на енергетиката. Какъв блестящ бизнес! Възможно ли е подобно нещо другаде? Е, да, ще се повторя, разбираемо е, че такива работи не могат да се възлагат на други хора, а само на най-близките”, подчерта Антонов.

Турският президент Реджеп Ердоган отхвърли отново обвиненията, че ръководството на страната е замесено в нефтена контрабанда с „Ислямска държава“. „Турция още не е загубила съвестта си, за да получава нефт от терористична организация“, заяви той по време на посещението си в Катар. Той заяви още, че Русия няма право да очерня Турция с твърденията, че тя търгува контрабандно с групировката. Турция подписа с Катар меморандум за намерения по закупуването на втечнен газ, ако спре вносът на енергоносители от Русия. Обемите на доставките не се уточняват, но турски източници твърдят, че се предвиждат дългосрочни доставки за страната им.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране