29.11.2015 | 0:01
Ердоган съжалява за сваления руски бомбардировач
Въпреки това Турция препоръча на гражданите си да не пътуват до Русия

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в събота пред негови симпатизанти, че е натъжен от свалянето на руския бомбардировач Су-24 и би желал това да не се бе случвало, съобщава британският в. “Гардиън”.

“Иска ни се това да не се беше случвало, но се случи. Надявам се, че нещо подобно няма да се повтори”, обяви още Ердоган, повтаряйки тезата си, че въпреки това турските ВВС са реагирали правилно.

Турският държавен глава призова и двете страни да се отнесат към въпроса по по-положителен начин. Той отново поиска среща с руския си колега Владимир Путин по време на срещата за климатичните промени в Париж следващата седмица, добавяйки, че смята, че тя може да помогне за подобряването на отношенията между двете страни.

Турското външно министерство отговори на Москва с препоръка за избягване на пътуванията в Русия

По-рано в събота турското външно министерство препоръча на гражданите на страната да отменят всякакви пътувания до Русия, ако не са наложителни, предаде Ройтерс в събота. Идентичен призив вече бе отправен от Москва към руските туристи.

Това е пореден епизод от ескалацията на напрежение между Анкара и Москва, след като във вторник турски изтребител свали руски бомбардировач Су-24 в района на границата между Турция и Сирия. В комюнике на външното министерство на южната ни съседка се посочва, че заради трудностите, срещани от турските граждани посетители и пребиваващите в Русия, съветва да бъдат отложени всякакви пътувания до тази страна.

През седмицата голяма група турски бизнесмени бяха задържани на път за изложение в Краснодар и бяха откарани в лагер в Сочи, за да бъдат депортирани впоследствие обратно в родината си. Междувременно отношенията между президентите на двете страни Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган така и не се нормализират – единият откликва на предложенията за разговор след инцидента, а другият категорично отказа да се извини за свалянето на самолета, предупреждавайки руския му колега “да не си играе с огъня”.

В резултат Русия обяви, че отменя безвизовия режим с Турция от 1 януари 2016 г., наожи ембарго на вноса на турски храни, а някои туроператори отмениха резервациите си в курорти в южната ни съседка.

Путин бе подразнен и от твърденията на Ердоган, че турските ВВС не са разпознали сваления Су-24 като руски, като ги нарече “оправдания” след срещата му с френския президент Франсоа Оланд в четвъртък. Тогава лидерът на русия допусна, че вина за инцидента имат и САЩ, които са били известени за мисията на сваления бомбардировач в Сирия.

“Ние предварително, съгласно договореностите с американската страна, предадохме информацията къде ще работи нашата авиация, в какви коридори, в кое място и по кое време. И именно там и по същото време получихме удар. Въпросът е защо сме давали тази информация на американците. Или те не контролират какво правят съюзниците им, или раздават тази информация надясно и наляво, без да разбират какви последици ще има”, заяви Путин в четвъртък.

САЩ отрекоха да са знаели за мисията на сваления руски самолет

Военни източници от Вашингтон обаче отрекоха това в събота, цитирани от Ройтерс. Пентагонът в миналото е признавал, че Русия е предупреждавала ръководената от САЩ коалиция за някои от операциите си, например, за изстрелването на крилати ракети на 17 ноември. В този случай обаче американците отричат да са разполагали с подробности за операцията, както твърди Путин.

Междувременно турският в. “Хюриет” съобщи в събота, че атаката срещу сваления Су-24 е била разрешена лично от командващия турските ВВС Абидин Унал и началник щаба на ВВС Мехмет Шанверпоредена. Според дипломатически източници на изданието двамата са информирани в продължение на 5 минути от пилотите на турския изтребител и не са отменили процедурата по неутрализирането на руския самолет.

По техни данни пилотите на Су-24 са получили предупреждения за приближаването на турската граница по радиоканал, предложен от руската страна при посещението на руския генерал Сергей Дронов на 15 октомври в Анкара.

Източниците на “Хюриет” твърдят още, че пилотите на Су-24 не отговорили на нито едно от 10-те предупреждения, отправяни в продължение на 5 минути, след като самолетът бил възприет като заплаха. След инцидента оцелелият щурман на Су-24 обаче заяви пред руски журналисти, че екипажът не е получавал никакво предупреждение – нито по радиовръзката, нито визуално, когато предупреждаващият самолет лети успоредно на нарушителя и му дава знаци какво прави.

“Очевидно е, че Турция, обръщайки се към НАТО, е търсила политическа подкрепа. Тя наистина й бе дадена, защото Алиансът, воден от погрешно разбраните принципи на съюзническа солидарност, не гледаше на нещата обективно. Обективно ситуацията е ясна на всички – това е престъпление, това е най-грубо нарушение на международното право, това противоречи не само на фундаменталните принципи на Хартата на ООН и на многобройни конвенции, но и на самите препоръки на НАТО”, обяви в събота постоянният представител на Русия в Алианса Александър Грушко в интервю за радио Комерсант ФМ.

Той припомни, че на заседанието на съвета на НАТО на 5 ноември е разглеждан друг инцидент, при който руски самолет е нарушил въздушното пространство на Турция, и е било констатирано, че съгласно препоръките на НАТО турски самолети са се приближили до нарушителя и са го идентифицирали.

“В последния случай това не бе направено и в този смисъл Турция е нарушила дори и онези препоръки и документи, които регламентират практиката в самия Алианс. Това е очевидно”, подчерта Грушко. По неговите думи инцидентът с руския самолет подкопава усилията за създаване на голяма коалиция за борба с “Ислямска държава”.

1 коментар

  1. 4ingiz каза:

    Ами кво искате от тея рязаните-а и техните госпдари УСА-рийците..Готови са
    подпалят и затрият света само и само да има още и още петрол за крадене.
    И малоумниците от ЕС им се надупват-на цялата мюсюлманска гмеж и подстрекетелите им отвъд океана…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране