19.07.2016 | 13:48
Ердоган за смъртното наказание: Защо да ги храня в затвора!
До дни Турция ще изпрати официално писмено искане до САЩ за екстрадицията на Фетулах Гюлен, когото обвинява, че е организирал опита за преврат

Турският президент Реджеп Ердоган отказа да изключи възможността за смъртно наказание за хилядите хора, арестувани след неуспешeн военен преврат в петък, предаде Си Ен Ен.

“Съвсем ясно е, че е извършено престъплението измяна, а правителството никога няма да отхвърли искането на хората, каза президентът Ердоган, говорейки чрез преводача си в ексклузивно интервю за Беки Андерсън от Си Ен Ен, дадено в президентския му дворец в Истанбул, Турция. (Измяната на родината по принцип подлежи на смъртна присъда, но от 20 години такава не е изпълнявана, а през 2004 г. страната я премахна заради изискванията на ЕС за членство – б.р.)

Но, разбира се, ще има решение на парламента какво действие да бъде предприето под формата на конституционна мярка, така че лидерите ще трябва да се съберат заедно и да го обсъдят и ако се съгласят да го обсъдят, след това аз като президент ще одобря всяко решение, което излезе от парламента”, казва Ердоган.

Това е първото интервю, което дава след опита за преврат на 15 юли. Ако Турция върне смъртното наказание, тя няма да може да продължи преговорите за присъединяване към ЕС според шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини, припомня Си Ен Ен.

Коментирайки призивите на много хора за смъртни присъди на превратаджиите, Ердоган казва: “Защо трябва да ги държа и да ги храня в затворите през следващите години? Така говорят хората.  Те искат бърз край, защото загубиха близки, загубиха съседи, загубиха деца… те страдат, така че хората са много чувствителни и трябва да действаме много разумно.”

Официално писмено искане за екстрадирането на духовника Фетулах Гюлен, който е в доброволно изгнание в Щатите, ще бъде изпратено от Турция на САЩ до дни, каза още Ердоган.

На въпроса какво ще направи, ако американската администрация откаже да предаде проповедника, президентът отговаря: “Имаме взаимно споразумение за предаване на престъпници. Вие искате някой да бъде екстрадиран, вие сте мой стратегически партньор и аз се подчинявам и стоя зад това, а вие не искате да направите същото – разбира се, че трябва да има реципрочност в този тип неща”, казва Ердоган. Той сподели, че е щял да бъде убит, ако се бил забавил с 10-15 минути в хотела в Мармарис, където бил отседнал.

„В Мармарис се проведе операция срещу мен. Двама от моите охранители бяха убити. Ако се бях забавил с още 10-15 минути, щяха да ме убият или вземат в плен“, коментира държавният глава на Турция. Бях на рочивка със съпругата си, зет си, внуците си, цялото ми семейство, близки приятели в Мармарис, когато научих, че се случва нещо в Истанбул, Анкара и други градове. Със семейството ми и мои много близки приятели решихме да се качим на самолета. Докато бяхме във въздуха, трафикът и летище „Ататюрк” бяха под контрола на военните метежници. Малко след това видяхме, че те изключиха осветлението на пистата и моят пилот трябваше да кацне почти на тъмно, използва единствено светлините на самолета. Докато кацахме, боен самолет F-16 започна да кръжи над нас, много близо до земята, разказа Ердоган.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране