18.02.2022 | 20:32
Евгений Дайнов: Истерията на ДПС показва, че властта се отдалечава от тях
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" договарят бъдещо управленско мнозинство

Политическите процеси в България и по света са все така динамични и за тях е необходим компетентен коментар от информирани и задълбочени анализатори.

По този повод от ФАКТИ се свързахме с политолога проф. Евгений Дайнов, с когото коментирахме теми и от българския политически живот, и от заобикалящия България свят.

– Проф. Дайнов, зная, че мога да Ви задам въпрос не само като на политолог, но и като на гражданин, подкрепял протестите в годините назад. Случва ли се най-после Промяната и поприключва ли респективно от нея Преходът?

– Преди 30 години си представяхме, че преходът – това е просто да махнем онова, което пречи и от ненормално положение да влезнем в нормалното, тоест западното. В този смисъл някъде към 2005 година онзи преход свърши. Бяхме по-скоро незабележима западна страна, отколкото някаква източна екзотика. И там се промениха условията на играта, по две причини: 1. Нормалността на Западния свят, постигната след войната, започна да се дезинтегрира и променя; онзи свят, изглеждащ стабилен, самият той навлезе в някакъв преход, който ни повлече и нас; 2. В нашата част на Европа се оказа, че демократичните корени са доста плитки и се появиха – отново – авторитарни режими, от които този на Борисов беше пръв.

Така че в момента се намираме в два нови прехода: общият, западният, вървящ към нов тип икономика, енергетика и преодоляване на несправедливото разпределение на благата; нашият, източният, чиято цел е да възстанови демокрацията и нейните механизми след режима на Борисов. От тази гледна точка не си представям по-обещаващо правителство от онова, което имаме. То е съставено от западни хора, които са наясно и за двата прехода.

– Няколко месеца по-късно след един Ваш коментар, както и след няколко месеца ново управление, все още ли то, новото в българската политика Ви се струва „възпитано, приветливо и уравновесено”?

– Да. И други колеги вече писаха по въпроса, по-добре от мен. Мисля, че Калин Янакиев беше един от тях.

– Увеличат ли се шансовете на правителството ни дa издържи повече от няколко месеца с наближаването на по-топлите месеци от годината?

В политиката, стабилността не зависи от сезоните, а от това дали се постигат бързи и добри резултати. Ако да – създава се устрем напред, който увлича всички и неутрализира центробежните тенденции. Ако резултатите се забавят, центробежните тенденции се засилват. В момента в публичното пространство „виси” чувството, че резултатите закъсняват. Докато такива не се появят, центробежните тенденции ще са обезпокоителни.

– Относно опозицията. Забелязвате ли единомислие и единодействие между ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” в Народното събрание?

– Мисля, че те вече договарят бъдещо свое мнозинство в този си състав.

– Финансов ли е според Вас мотивът зад истерията, която се наблюдава у представителите на Движението за права и свободи през последните седмици?

– ДПС е класическа пост-социалистическа олигархия, която прави пари от това, че има власт. Днешната истерия показва, че властта се отдалечава от тях, а заедно с нея – парите.

– Васко Кръпката пее една песен – „Няма връщане назад”. В друг контекст – има ли връщане към ГЕРБ и още повече не дай Боже към Борисов?

– По принцип в тази разбъркана ситуация всичко е възможно. Ако обаче правителството просъществува още месец-два и резултати се появят, ерозията в ГЕРБ ще набере сила и тази партия ще се превърне в обичайната за новата наша действителност, тоест с тежест от десетина процента и неспособна да възстанови „модела Борисов” дори в коалиционен формат.

– По външнополитическите въпроси. Русия декларира, че прави някакво оттегляне от границите с Украйна, с което някак в евроатлантическата зона настъпи успокоение. Може ли да се има каквото и да е било доверие в това, което казва Кремъл?

– Путин отново излъга. Той вече направи това през 2014 година. След като отричаше в Крим „зелените човечета” да са негови, накрая с широка усмивка съобщи, че да, негови са и освен това ще ги покани в Кремъл да им раздаде награди за добре свършена работа.
Тази тактика има цел: ако никой никому няма доверие, защото всички лъжат, то единственият регулатор на отношенията остава голата сила. У дома Путин вече постигна това положение. Очевидно смята, че и на международната арена е най-силният и може да лъже и напада когото си иска. В случая е в дълбока грешка.

– Всички знаем и многократно сме говорили, че Русия е икономическо джудже спрямо цивилизования свят. Не е имало дори тенденция това да тръгне да се променя в рамките на управлението на „Единна Русия”. Защо целокупният руски народ търпи това развитие на историята, осигурявано му от администрацията на Владимир Путин, от самия него и елитния кръг около него?

– След като наложи силата като единствен фактор в политиката, Путин успя да убеди населението си, че по-важно от благополучието е целият свят да се страхува от Русия. Тази ситуация в Русия се повтаря на всеки 3-4 поколения и населението изпада в готовност да яде супа от брезова кора, но Русия да е страшилището на света.

– Споделяте ли прогнозите на някои анализатори, че Русия буквално може да се загуби в прегръдката на Китай?

– Цялата икономика на Русия е съвсем малко по-голяма от икономиката на китайския град Шанхай. Решението на Путин да се прегърне с Китай е гибелно за него, защото китайците не уважават по-слабите икономически страни. И те му го демонстрираха на Олимпиадата, когато: 1. Го накараха да подпише документ, че признава Тайван за китайски, но без да успее да накара китайците да се подпишат, че Крим е руски; 2. Го сложиха на трибуната на откриването демонстративно сам. Путин е в процес да бъде изяден от китайците и може да обвинява единствено собствената си глупост.

– Разклатена ли е сериозно ролята на САЩ като световен политически и икономически лидер – политически от Русия, а икономически от Китай, включително и може би най-вече заради оттеглянето от Афганистан?

– След Афганистан, ролята на САЩ в света пострада удивително малко, в сравнение с времето след Виетнам. А в последните седмици, под натиска на Путин както САЩ, така и НАТО – че и целият Запад – възстановиха своята световна роля точно в момента, в който Путин започна да бъде изяждан от Китай като жаба, бавно поглъщана от смок.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране