05.04.2017 | 14:41
Евроредседателството ни поскъпна почти тройно
Министерства и институции вече искат 130 млн., 50 не им стигнали

Министерства, организации и институции са се разпрострели здраво в планираните харчове за домакинството на Председателството на ЕС и вече искат почти тройно повече пари от отпуснатите 50 млн. за тази година – минимум 130 млн., стана ясно от думите на ресорния вицепремиер Деница Златева.

Тя обясни, че заявените нужди на ведомствата надхвърляли предвидените средства и налагат актуализация на бюджета. Класическа актуализация не може да има без парламент, но по темата ресорният вицепремиер има право през постановление на МС да коригира сумата. Деница Златева обаче поясни, че това трябва да стане до тавана на планираната за трите години сума – общо 150 млн. Златева подчерта, че поскъпването идва и по линия на сигурността и даде отчет на разпределените днес 37 млн. от парите за председателството.

От тях 1,2 милиона лева се дават на НСО, а 8 милиона – на МВР. 14 милиона лева получава Министерският съвет, като от тях 8 милиона ще хвърли само за ремонта на Дом №2 в Бояна. Другите 6,3 милиона пак ще бъдат похарчени за сигурност – за закупуване на техника и транспорт.

10 милиона за новата пленарна зала “Света София”, която НС трябва да построи дотогава на територията на бившия Партиен дом. 8 милиона получава МВР, а МС – 14 милиона. 6,34 милиона отиват за Националния център на председателството, плюс осигуряването на преводачи и кетъринг.

С 388 хил. лв. ще ремонтираме ВИП А на летище София, откъдето ще пристигат гостите, както и за транспортни услуги, а 500 хил. лв. отиват за културната програма, с която ще се хвалим на чужденците, като ги развеждаме из страната. Цели 17 млн. пък до момента е глътнало НДК, което се ремонтира и готви за европейските гости.

Разпределените днес 37 млн. щели да дадат възможност институциите да стартират вече и обществените поръчки, обясни Деница Златева. Тя натърти, че някои от поръчките са готвени от 4 месеца и работата по тях е започнала много преди служебния кабинет.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране