07.09.2023 | 10:28
Фандъкова си тръгва от властта с 27 имота
Имотите им в столицата са най-много – общо 13 на брой

Столичният кмет Йорданка Фандъкова напуска властта с 27 имота след четири мандата начело на София. Още през пролетта тя обяви, че няма да участва в надпреварата на местните избори тази есен. От най-новата ѝ имуществена декларация, подадена преди месеци към КПКОНПИ, става ясно, че тя и съпругът ѝ Юри са собственици на общо 27 недвижими имущества в няколко града у нас.
Имотите им в столицата са най-много – общо 13 на брой. Те са придобити в периода 1993-2019 г.

Семейство Фандъкови са собственици на 3 апартамента в София, както и едно УПИ (урегулиран поземлен имот) с етажна собственост. Имат едно помещение за магазин, два гаража, четири паркоместа и две мазета на територията на столицата. Кметицата е собственик на къща с двор в Самоков, прехвърлена ѝ срещу договор за гледане, вероятно от нейните роднини. Притежава и части от три парцела в село Белчин баня. С мъжа ѝ имат вила в село Сопот, община Угърчин. В родния си край Самоков най-дълго управлявалата градоначалничка на столицата е собственик и на 9 ливади, от които на нейно име се водят по една шеста от всяка.
Заедно със съпруга ѝ Юри са декларирали и три автомобила. Последният от тях е купен през 2017 г., а другите два са по-стари придобивки – от 2014 и 2009 г. Спестяванията на Фандъкова обаче са оскъдни и тя има едва 7400 събрани лева в банка. Мъжът ѝ, който е специалист по педиатрия, е успял да спести над 116 бона, пръснати в три банкови сметки.

Трудовата си кариера кметицата започва като учителка в 73 СОУ с преподаване на чужди езици „Владислав Граматик“ в София, а вероятно след напускането на кметския пост отново ще се върне към учителската професия. На Фандъкова ѝ остават 2 години и няколко месеца, докато стигне необходима възраст за пенсиониране, така че по всяка вероятност след изтичането на мандата ѝ ще продължи да работи. Пенсията ѝ ще бъде по-висока от тези на повечето хора в третата възраст, предвид заплатата ѝ на градоначалник. Все пак обаче като пенсионерка Фандъкова няма да взема толкова, колкото бившите премиери, шефове на НС и президенти, за които таванът не важи. Настоящата ѝ заплата възлиза на малко над 3500 лева и е по-ниска дори от на някои кметове на населени места в провинцията.

След като излезе в заслужена почивка, тя ще има възможност да обръща повече време на семейството и внуците си и да се проявява като грижовна баба. Първородният ѝ внук Александър е вече гимназист и е две глави по-висок от нея. Сестричката му Елия пък е на 8 годинки. И двамата са наследници на единствената щерка на Фандъкова и мъжа ѝ Юри – Михаела, която е омъжена за компютърния спец Ивайло.

1 коментар

  1. гост каза:

    и 50 имота да има и тя и всеки друг…… никой нищо няма да отнесе…. 2на 1 на 1…..е това само ни чака….. и за какво е тая алчност

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране