27.06.2023 | 11:37
Фандъкова става вицепремиер
Първата дама на София ще приключи управлението си след 14 години на власт

Йорданка Фандъкова да стане вицепремиер в ротационния кабинет ГЕРБ-ПП и да има ресор образование. Това е обещал лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на най-успешната си по думите му градска управничка от партията, твърди „Уикенд”.

Бившият премиер вече отсече, че кметове, векували на постовете си, тази есен ще се разделят с тях и повече няма да управляват областните градове. София е ключов град за Борисов и партията му, но Фандъкова, която е преизбирана вече 14 години, няма да има пореден шанс да я управлява. Самата тя също декларира, че кара последен мандат още миналата година. Вместо това първата дама на столицата щяла да намери място в кабинета „Габриел”, който се очаква да встъпи в длъжност когато приключи ротацията на министрите на Николай Денков.

За Фандъкова Борисов избрал почетното кресло на вицепремиер с ресор „Образование”, тъй като кметът на София е бивш учител и директор на елитна гимназия, а просветата винаги й е била присърце, смятат от ГЕРБ. Така Фандъкова няма да попадне в ситуацията на Мария Габриел, която напусна поста си на еврокомисар и се задоволи не с премиерски кабинет, а с външно министерство и никаква власт.  Самоковската педагожка ще получи ресор, аналогичен на този в тройната коалиция, който управляваше министър Даниел Вълчев. Тогава царският васал от НДСВ бе вицепремиер на Сергей Станишев и министър на образованието.

Лидерът на ГЕРБ постоянно натъртвал, че са нужни повече жени в политиката, тъй като и Брюксел подкрепя подобни тези и действия на страните-членки. Ако ротацията се реализира, България ще получи първия редовен премиер – дама, Мария Габриел, тъй като Ренета Инджова бе служебен премиер, доволни са от ГЕРБ. Партията вече е готова и да даде жена – вицепремиер на страната в лицето на Фандъкова. На мястото й от партията очакват да бъде издигнат председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, както „Уикенд” пръв писа още миналата пролет. Проблемът според активисти на ГЕРБ е, че управникът на СОС е разпознаваем само за огледалото си и трудно електоратът в София извън твърдото ядро на ГЕРБ ще го припознае като достоен наследник на Фандъкова или алтернатива към промяна, скептични са от Бойковата формация.

От друга страна ГЕРБ нямат разпознаваеми кадри, готови да бъдат издигнати на мястото на кмета, която вече 14 години управлява столицата. Заговори се, че в последния момент за кандидат отново може да има дама, като се спрегна името на Малина Едрева. Бившата шефка на съветниците от ГЕРБ в столицата обаче хвърли оставка след 15 години на поста още миналата зима и е твърде вярна на Фандъкова, която се очаква да я вземе в екипа си в Министерски съвет когато дойде ред на ротацията на ГЕРБ. Затова на този етап партията се е задоволила с Георгиев. Обсъжда се възможността и да се заложи на фигура извън ГЕРБ, като се спрягат имената на трима лекари – бившия шеф на „Пирогов” проф. Асен Балтов, колоритния проф. Тодор Кантарджиев и неуспелия да стане премиер проф. Николай Габровски.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране