13.10.2019 | 23:26
Фармаиндустрията е платила над 30 млн. лева на лекари
Половината пари за участие в конгреси и консултантски услуги отиват в малцинството медици, които не желаят публичност

Отдавна е известно, че има финансови отношения между фармацевтичните компании и лекарите, като сумите, прелетели между тях леко нарастват. През миналата година бизнесът е финансирал участието на български лекари и здравни организации в конгреси и за предоставяне на консултантски услуги с над 30 млн. лева. Това става ясно от годишното оповестяване на данните за взаимоотношенията между фармабизнеса и лекарското съсловие.

С финансовите средства се спонсорира участието в конгреси, конференции и различни образователни събития, като компаниите поемат разходите за пътуването, настаняването и регистрационните такси, както хонорарите за консултантски услуги от лекарите. Тези пари се използват и за събиране на данни за лечението на пациентите или други проучвания в дадена терапевтична област, организиране на безплатни прегледи за пациенти и други.

Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM), която обединява най-големите световни фармацевтични компании, вече за четвърта години оповестява такива данни. Числата показват, че финансирането през миналата година възлиза на 29 млн. лева, като има увеличение само с 1 млн. лева при положение, че в предишни години е имало ръст с по 3-4 млн. лева. Но като се прибавят и плащанията от някои фирми за генерични лекарства, които съобщават такава информация, сумата стига до около 32 млн. лева.

От платените 29 млн. лева през миналата година общо 17.2 милиона са отишли при директно при лекарите, а 11.4 милиона от тях са са здравни организации – медицински дружества по отделни специалности, съсловни сдружения, болници, университети. Новината е, че финансирането за лекарите намалява с около 100 хил. лева спрямо 2017-а, но пък различните организации са получили повече пари – с около 1.2 млн. лева.

При генеричните компании пък има спад на общите суми за спонсорство. Най-голямата фирма „Актавис“ е платила на лекари през миналата година 1.4 млн. лева при 2 милиона за 2017-а, а на здравни организации – 850 хил. лева при 940 хиляди година по-рано.

Около 65% от лекарите, които са във взаимоотношения с фармаиндустрията, са се съгласили да обявят имената си. Анализът на ARPharM обаче показва, че почти половината от общото финансиране отива при лекари, които не са пожелали оповестяване на отношенията им с фармацевтични компании.

Няма данни колко медици имат взаимоотношения с индустрията, но при първото оповестяване бяха публикувани данни за около една трета от общия брой лекари у нас, което означава около 10 000 човека.

Запазва се обаче и тенденцията фармацевтичните фирми да инвестират сериозни суми и в медицински организации, в които през последните години са направени нови открития и разработки, например, в областта на онкологията, кардиологията, белодробните болести и други.

През миналата година двадесет и четирите компании, които членуват в ARPharM, са инвестирали в научноизследователска дейност у нас (клинични изпитвания, медицински научни изследвания) чрез българските си структури почти 39 млн. лева или с 9 милиона повече спрямо 2017-а.

Общите преки инвестиции на тези компании в клинични изпитвания у нас надхвърлят сумата от 150 млн. лева годишно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране