15.09.2015 | 8:24
ФИФА настоя да се отнемат 15 точки на ЦСКА
От БФС: Не можем да не се подчиним, за да имаме футбол

Към невиждани досега мерки ще прибегне ръководството на ЦСКА стана ясно вчера. От клуба обявиха, че свикват на 4 октомври всички фенове на тима от цяла България в Зала 1 на НДК, за да бистрят заедно бъдещето. Както е ясно, по последни информации ЦСКА ще загуби 15 точки във „В“ група и от водач тимът на Христо Янев може да се превърне в последен.

Ето какво гласи съобщението към милионите „червени“ привърженици: „Скъпи Армейци, Искаме да ви информираме, че на 04.10.2015 год. от 11:00 ч. Ръководството на ЦСКА организира общо събрание на всички фенове от цялата страна, което ще се проведе в Зала 1 на НДК. Всички официални фен клубове, фракции и милеещи за червената идея привърженици, са добре дошли.Точка 1 от дискусията ще бъде обединяването на всички организации и сплотяването на червената общност, а втора точка ще бъде насочена изцяло към вземане на решение за бъдещето на ЦСКА. Очакваме ви!“, пише буквално в съобщението.

Повод за него бе вчерашната пресконференция на България футболен съюз, на която бе оповестено, че ФИФА е пратила решение, с което се иска отнемането на 15 точки от актива на ЦСКА, който има 18 такива от 6 мача. Ако това не се случи, България може да остане без футбол. Борис Станков от международния отдел на БФС, в компанията на изпълнителния директор Павел Колев, разясни как действа ФИФА при такива съдебни спорове. „БФС не е страна по случаите между клубове, състезатели и агенти. Когато постъпи спорен случай във ФИФА, двете странни изпращат абсолютно всички документи до ФИФА.

След преразглеждане на тези документи, ФИФА ги праща до камарата за разрешаване на спорни случаи. След определено време камарата излиза с решение и по точки определя задълженията на загубилата страна. Ако тези задължения не се изпълнят в 30-дневен срок се праща уведомление до Дисциплинарната комисия на ФИФА. до двете страни и ФИФА. Има нов 30-дневен срок и ако загубилата страна пак не плати, следва дисциплинарно наказание по три инстанции”, обясни Станков.Той посочи и кои са трите инстанции след наказание за ЦСКА. „Първа инстанция – официално предупреждение. Втора инстанция – отнемане на точки и трета инстанция – понижаване на клуба в по-ниска дивизия. БФС е длъжен да следва всички постановления на ФИФА и при неизпълнение следва наказание за БФС и за всички български клубове. БФС е задължен да следва всички правила на световната централа и при неизпълнение следва наказание за БФС и изваждане на всички национални отбори от турнирите на ФИФА”, каза още Станков и продължи: “Имаме документи по три случая.

По тези дела ЦСКА трябва да плати. След отнемане на точките ФИФА обикновено дава още 30 дни срок да изплащане на задълженията преди да се пристъпи към пращане в по-долна дивизия.” Чака се и крайно решение за евентуална забрана за трансфери в Борисовата градина. „Има решение на 19 август 2014 година – ФИФА в системата за трансфери на професионални състезатели е наложила трансферно наказание на ЦСКА, след което на 8.10.2014 година тази забрана е временно отложена. Изчаква се в момента окончателно решение”, каза още Борис Станков.Междувременно Дисциплинарната комисия към БФС определи наказанията след грозния екшън на “Герена” от миналата седмица.

Както е известно, дербито от Елитната група при юношите до 19 години “Левски” – ЦСКА (2:0) беше прекъснато за около половин час, тъй като фенове на домакините биха фенове на “армейците”, като пострадаха и двама “червени” футболисти – Иван Ангушев и Кристиян Пешов. В главата на първия дори беше счупена бирена бутилка, след като талантът от ЦСКА защитаваше свой родител, който бе атакуван от левскари. За тези провинения БФС санкционира юношите на “Левски” да играят 2 мача без публика и наложи глоба на клуба в размер на 1250 лева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране