08.04.2015 | 8:04
Фрапиращи нарушения и липси на машини в Интендантско обслужване
Военната прокуратура и полиция водят разследване

Фрапиращи нарушения и липси на машини разследват военната прокуратура и военната полиция в Интендантско обслужване. Името на предишната директорка на държавното дружество изплува като консултант при сделката за доставка на германски парашути за българската армия.

През 2013 г. вътрешен одит на Министерството на отбраната установява, че за три години бизнес програмата дружеството не е била изпълнявана, а разходите за управление превишават със 700 хиляди разходите за основна шивашка дейност.

Най-фрапиращата констатация от проверката е за липса на 243 машини. Соня Неделчева е бившият директор на държавното предприятие Интендантско обслужване и обяснява липсата с неправилно бракуване на инвентар и с отсъствието на материалноотговорни лица. „Няма описи на дълготрайните материални активи от закритите клонове преди това”, обяснява тя.

Сегашният директор на дружеството обаче е открил друго. „116 машини, чисто нови машини стоят в опаковките – те са набрали ускорено изхабяване в тия три години и бяха подготвени за приватизация – нови машини”, казва Ганчо Караджов.  Сега Неделчева работи като консултант в шивашки цех на българо-германско дружество в град Баня.

Българо-германското обединение нашумя в началото на годината с отказа на военното министерство да приеме парашути, доставени от Германия, защото не отговарят на изискванията.

„За нашите партньори е важно да се покажат на българския пазар. Те държат на качеството”, казва Неделчева. Поискахме да посетим цеха в град Баня, но не получихме достъп с аргумента, че тестовото производство на парашути тепърва ще бъде развивано.

„Обвинения от типа, че машините, които са в Баня в цеха може да са там всички машини – има и документи. По-голямата част е от немските партньори – те са специализирани и няма общо с това, което се твърди, че е изчезнало. Аз нямам притеснения от това”, коментира предишната директорка на държавното дружество.

Българо-германското дружество отговори официално, че е инвестирало 1 милион лева в цеха в Баня за техника пратена от Германия. До момента има образувани пет преписки в прокуратурата по констатираните нарушения в дружеството Интендатско обслужване

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране