17.12.2015 | 0:01
Гърмят хипотетичните системи
Един, втори, трети сценарий

Даниел Митов, МВнР: …Трябва да започнем да изпълняваме реално разграничението между бежанци и икономически мигранти. Тоест трябва да помислим за връщане на хора обратно.

Анна Цолова, НТВ: Как точно фактически и физически си го представяте?

ДМ: Какво значи представям си го? То се прави, аз не си го представям. Не мога да си го представям.

АЦ: Как, при условие, че се казва, че само 20% от този поток, който тръгна към Германия преди няколко месеца, са бежанци от Сирия, което означава, че ако от други конфликти бягат още 10 или 20, означава, че половината от тези хора са икономически мигранти.

ДМ: Точно така. Точно това ви казвам.

АЦ: Как точно ще бъдат връщани?

ДМ: Понеже ме попитахте как си го представям, няма нужда да си го представям. Това се прави от Великобритания от десетилетие вече. Великобритания сама си го прави. Една Дания преди едно известно време върна хора обратно в една от африканските държави.

АЦ: Бройката вече е изключително голяма, г-н министър.

ДМ: Изключително голяма е. Ще гръмнат социалните системи и образователните системи на големите европейски държави, нали. Тук България е само част от този разговор, защото при нас в крайна сметка няма чак такъв натиск, поради простата причина, че ние сме си свършили работата отдавна.

АЦ: Поради простата причина, че не се живее добре икономически в България, мисля и това трябва да си признаем.

ДМ: Недейте така. Когато бяга човек от нещастията, които се случват в собствената му държава, България е едно прекрасно място, в интерес на истината, за живеене.

АЦ: Да, слава Богу, няма война. Но икономическите имигранти не ни предпочитат.

ДМ: Вярно е, не сме Германия, не сме Холандия, не сме други държави. Върви се натам. Това отнема десетилетия. За да стигне България тези нива, има да извърви още много път. Богатство се трупа бавно. Общество и демокрация се градят бавно. Но, когато си говорим за миграционните потоци, това е нещото, което трябва да се прави, защото наистина станаха много хора, и социалните системи на големите държави, на мощните икономически държави в Европа няма да издържат, те са под натиск. Има и друга опасност. Това поражда политически движения, които са шовинистични, националистически… Това е проблем за Европа и трябва да се овладее ситуацията… Като една прекалено либерална Европа, каквато виждаме в момента, по никакъв начин тя не може да бъде заместена от една прекалено националистическа. Няма да се решат проблемите така или иначе. (…)

Виктор Николаев, НТВ: Вие знаете ли нашето въздушно пространство, дали ако по подобен начин е било нарушаване на руски самолет, е било пощадено по нареждане на премиера, защото имаше две версии за онази случка с Черно море…

ДМ: Ние в това студио си обяснявахме какъв е случаят със самолетите. Няма нарушаване на нашето въздушно пространство и ще ви го кажа още веднъж. Значи това, което премиерът коментира беше хипотетична ситуация…

ВН: Няма спасение! Представена бе като реалистична.

ДМ: Не, тя би могла да бъде реалистична, ако се беше случила.

ВН: Но не е.

ДМ: Разбира се, ние трябваше превантивно да си изговорим какво правим в един, втори, трети сценарий.

ВН: Ясно. Бях забравил какво последно е казано, затова питах. (…)

АЦ: Добре, към финал отиваме. Ще си позволя едни личен въпрос, простете за него. Знаем, че заради трагедията в Париж отложихте лично тържество, сватбата си. Успяхте ли да се насладите на този момент, толкова време по-късно?

ДМ: Все още не. Със съпругата ми обмисляме точно кога да стане това. Сигурно ще стане след Нова година, но така или иначе, вие знаете, че нямаше как на фона на човешката трагедия в Париж, ние да празнуваме. Отменихме тържеството, но в крайна сметка и няма как да позволим на шепа престъпници, стрелящи по невинни хора, да променят и съдбите ни, и да ни лишават от възможността да живеем нормално.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране