06.02.2016 | 15:28
Гъвкавият кръст на госпожа Пенкилер
Кариерата й говори, че с който и ресор да се е захванала, не е прокопсал - ни журналистика, ни околна среда, нито правата на човека
Румен Савов

Очевидно образованието на българите вече не струва и пукната пара, след като депутатите с клизма прокараха кандидатурата на Меглена Кунева за министър на образованието. Професионалната и политическата кариера на известната като мадам Йес Кунева говори, че с който и ресор да се е захванала, не е прокопсал – ни журналистика, ни околна среда, нито правата на човека. Подходящ пример е, че като еврокомисар по правата на потребителите с нейно участие беше прокарано прословутото международно споразумение АСТА за налагане на цензура във виртуалното пространство.

Развоят на борбата с корупцията също не претърпя обрат, особено след като Кунева лично се захвана с нея. Миналата пролет, по повод на замисленото от нея Национално бюро по корупцията, тя призна колко е искала “да си отговорим на въпроса защо нещата не вървяха толкова бързо и толкова добре”. И обеща, че с новия антикорупционен закон и бюрото всичко ще си дойде на мястото. “Ще има политически отговорни хора, които правят политиката било през партии, през Народното събрание, прокуратурата или Министерството на правосъдието, които да могат да отговорят с политически действия, за да не отива всичко в празното пространство”, обеща тя.

Политически отговорните хора така и не се появиха, а проектозаконът отиде в празното пространство, без Кунева да си отвори устата, за да протестира. Всъщност вицепремиерът изигра една прекрасна буфонада, в която мръдкаше в такта на музиката и имитираше истинско изпълнение. Изглежда, това е единственото нещо, което може да прави успешно, благодарение на ДНК-наследството от баща си – известен буфосинхронист.

Ето защо нейната кандидатура беше посрещната с голяма доза съмнение и съпротива. Единственият, който направи шпагат в нейна чест след измъчената й номинация, бе предшественикът й Тодор Танев, професор по гафове. Без да му мигне окото, той обяви, че с опита си Кунева ще успее да докара реформите до край и това, което е започнато, ще върви на добре. И обръщайки се към екипа в министерството, заяви: “Поднасяме ви едно от най-добрите интелектуални бижута, което има в момента в България – госпожа Кунева”.

“Бижуто” от своя страна рече, че ще запази и надгради мотивацията и енергията на екипа на МОН. Със сигурност няма да й бъде трудно да стори това – досега образователните експерти успяха енергично и мотивирано да съкратят учебните програми така, че учениците да излизат от школото на образователното ниво на предучилищната възраст. Надграждането на тези усилия обещава едно светло бъдеще за българските ученици, които няма да се затрудняват с въпроса кои сме като народ, но пък ще изучават технологии и основи на предприемачеството. Боже, пази и технологиите, и предприемачеството!

Не може обаче да се отрече гъвкавият кръст на госпожа Пенкилер, която е осмукала предизборната програма на ГЕРБ. Тя използва всеки удобен момент да покаже как добре е овладяла терминологията й и надгражда ли, надгражда над краха на предшествениците си.

Видимите резултати няма да закъснеят. И за радост на продажния т.нар. политически елит ще дойде времето, когато последният истински българин ще намери своята Околчица, след като е натирил потомците си далеч оттук. И ще се възцари едно съжителство и безметежност за чудо и приказ…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране