03.01.2016 | 17:56
“Газпром” отказа доставки на дъщерното си “Овергаз”
От началото на годината "Булгаргаз" ще снабдява с газ клиентите на частното дружество

Раздялата на “Овергаз” с руската “Газпром”, която държи половината от капитала на българската компания, става с трус. Часове преди Нова година съвсем неочаквано “Газпром” обяви, че спира доставките за единственото частно газоразпределително дружество в България от началото на януари. В ролята на спасител влезе държавният доставчик “Булгаргаз”.

От официалните информации не стана ясно каква е причината за отказа от доставки – имаше твърдения за просрочени задължения, но те бяха отхвърлени. Резултатът обаче е ясен – “Овергаз”, която досега доставяше 10% от количествата в страната, при това вероятно на по-изгодни цени, вече ще трябва да купува по-скъпо от държавната “Булгаргаз”, която пък ще е монополист във вноса. България още няма алтернативи на руския газ освен малкото местно количество от Галата.

Разминаванията в твърденията

Според “Овергаз” официално уведомление за спирането от руската страна е получено едва на 31 декември вечерта. Няколко дни преди това обаче Балканският диспечерски център е показал, че от 1 януари 2016 г. доставките за “Овергаз” са нулеви, което е единствената индикация, накарала компанията да поиска помощ от “Булгаргаз”, за да осигури природния газ за клиентите си.

Действията на “Газпром” доведоха до коментар от страна  на “Овергаз”, че това е “опит да се открадне един бизнес”. От руска страна единственият коментар по повод на спрените доставки дойде от руското външно министерство, откъдето посочиха, че преговорите между “Овергаз” и “Газпром” продължават за изчистване на натрупаните в последните години търговски въпроси.

От самата “Овергаз” обаче посочиха, че нямат задължения към своите руски партньори и че договорът им за доставка на природен газ изтича през 2017 г.  От последния консолидиран финансов отчет на дружеството, публикуван в Търговския регистър за 2013 г., се вижда, че “Овергаз инк” има задължения към свързани лица в размер на близо 180 млн. лв. и общо приходи за 110 млн. лв. Не е ясно обаче как сумата на дълговете се е променила през последните две години и дали има някаква връзка с неочакваното спиране на доставките на природен газ.

Ситуацията, в която “Овергаз” изпадна, дойде заедно с решението на акционерите в дружеството да се разделят от пролетта на 2016 г. В момента в него 50% държи “Овергаз холдинг” на Сашо Дончев, 49.51% са на “Газпром експорт”, а останалите 0.49% – на самата “Газпром”. В началото на декември между тях е подписано споразумение, че руските партньори ще се оттеглят, като продадат дела си на “Овергаз холдинг”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране