15.12.2015 | 0:01
ГДБОП преброи 280 престъпни групи с 1200 членове
Българи продължават да участват в трафика на кокаин с яхти от Латинска Америка за Европа

280 организирани престъпни групи с 1200 членове функционират на територията на България.

Това обяви в понеделник шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов в една от изключително редките му публични изяви, откакто бе назначен временно на ръководния пост. По думите му българи продължават да участват в трафика на кокаин с яхти от Латинска Америка за Европа.

“По линия на контрабандата, по линия на разпространение на наркотични вещества, трафик на културно-исторически ценности и трафик на хора. Това е така нареченото “картографиране” на организираната престъпност и абсолютно всичко е латентно и е в движение. Мога да кажа, че по трафика никога не е имало такава централизация. По разпространение на наркотици, по кражбите на автомобили, да речем, в годините назад събирането на печалбите от тази престъпна дейност беше централизирано. Мога да кажа, че към момента тази централизация е на изключително квартално ниво, да го наречем. Такава строга централизация, ако имате предвид СИК, ВИС и така нататък, няма”, коментира още Спиридонов.

Той заяви още, че от ГДБОП са пратили предложения до политическото ръководство на МВР за промени в закона, които да им дадат право да работят по трафика на бежанци, тъй като в момента звеното не може да действа срещу този вид престъпност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране