29.12.2021 | 11:47
ГЕРБ и ДПС ще отмират бавно и грозно, заедно с модела, който изградиха
Румен Радев стана най-важният фактор в държавата, тъй като президентството бе единствената непревзета от гангстерския режим институция, казва Евгений Дайнов

– Проф. Дайнов, изпращаме нетипична политическа година. За първи път служебни правителства управляваха толкова дълго – седем месеца. Как оценявате двата кабинета на Стефан Янев?

– Съвършено неочакван успех. Обикновено тези правителства са не само временни по закон, но и по съзнание – не се захващат с големи неща. Единственото изключение досега беше служебното правителство на Софиянски, което спря хиперинфлацията. Кабинетите на Янев успяха да вдигнат завесата, дотогава скриваща титаничните кражби на предишната власт, както и да внушат на обществото, че е възможно да се управлява по приличен и отговорен начин – че не е задължително на власт да са гангстери и присъдружните им милиционери.

– Видяхме и първите стъпки на редовния кабинет на Кирил Петков. Някои май са разочароващи. Какви са очакванията Ви от новото правителство?

– Очакванията са големи като за у нас, но нормални като за цивилизована страна: да се управлява за общото благо, да се създават условия за развитие, законът да е еднакъв за всички и ефективно да чисти общественото тяло от паразити.

– Какви са рисковете пред новото управление? Каква е вероятността за нови парламентарни избори през 2022 г.?

– Рисковете са три вида. Първо – неопитност. Това се преодолява лесно с трупането на опит. Второ – прекалена разнородност на коалицията. Тук ситуацията е по-рискова, но пък ИТН, ДБ и БСП едва ли ще клатят лодката прекалено, тъй като миналия път след клатенето се издави половината им електорат. Трето и най-сериозно: устойчивост на натиск. Отстъпващият гангстерски режим (определението е на западни колеги, не е мое) ще пробва непрестанно да „пробива” новата власт. Очаквах това да става в парламента, чрез шантажиране на депутати от мнозинството. Но тия дни видяхме, че гангстерски пробив е възможен на ниво изпълнителна власт – скандалът с „Петимата от ДС” в МВнР.

Вероятност за избори има. Тя ще намалява с всеки резултат, постигнат от правителството. И ще се увеличава с всеки неуспех.

– Има сериозен натиск към главния прокурор Иван Гешев. Виждате ли реален шанс той да бъде отстранен през 2022 г.? Как?

– Докато в страната работят основните механизми на демокрацията, няма как запъването на когото и да е да продължи твърде дълго. Щом едно общество не иска да гледа Гешев като главен прокурор, то най-вероятно доста бързо ще намери начина да го премахне. Справка: дори Борисов и бандата му не успяха да удържат на общественото отхвърляне, въпреки огромните си ресурси.

– През януари започва вторият мандат на преизбрания президент Румен Радев. Каква очаквате да е неговата роля при новата политическа ситуация?

– В началото си Радев изглеждаше като някаква не особено полезна гарнитура на фасадата. През 2020 година той стана най-важният фактор в държавата, тъй като бе единствената непревзета от гангстерския режим институция. И се оформи като силен президент в момента, в който започна да изпълнява конституционния си дълг да олицетворява единството на нацията, отхвърляща „модела Борисов”. Оттук насетне ролята му би трябвало да бъде двояка: да продължава да функционира като стабилна и предсказуема институция, работеща за общото благо; както и от време на време да потушава конфликти и размирици в четворната коалиция, каквито са неизбежни.

– Очаквате ли сериозни вътрешни промени в опозиционните сили ГЕРБ и ДПС?

– Дори и да искат, те не могат да се променят. Изградиха такъв модел на властване, който вече няма да могат да напуснат. Ще отмират, бавно и грозно, заедно с модела.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране