27.10.2017 | 0:01
ГЕРБ обвини БАН и времето за потопа
Социалистите поискаха законодателни промени за класификацията на потенциално опасните язовири

ГЕРБ обвини метеоролозите от БАН и времето за потопа в Бургаско. Трима министри заедно със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов насочиха вината към неправилната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН и проливните дъждове за бедствието в Бургаско.

Министрите излязоха на парламентарната трибуна по настояване на депутати от БСП, които поискаха отговори на въпроси относно бедствието. Изненадващо трима от министрите реагираха веднага – вътрешният министър Валентин Радев, икономическият Емил Караниколов и министърът на околната среда Нено Димов.

Първи на въпросите на социалистите отговаряше Караниколов, който от трибуната на НС редеше данни за извършените проверки в цялата страна на язовирите. Той призна, че от февруари 2017 г. са идентифицирани 2005 язовира с много неизправности по язовирните стени и съоръженията към тях. Караниколов хвърли вината за приливната вълна на частния собственик на яз. “Чората”, но премълча кой е отговорен за неосъществения контрол за стопанисването на водоема. Според министъра най-вероятната причина за преливане на водоемите са падналите валежи през последното денонощие, които са били около 200 литра на кв. м.

Нено Димов пое щафетата от колегата си и  изчете прогнозата на НИМХ към БАН за последните дни, като от нея ставало ясно, че предупрежденията на синоптиците били за валежи до 60 л/кв.м, а реално паднали 200 л/кв. м.  “Съвсем накратко, може би, най-вероятната причина са тези дъждове, непознати от години в района”, обобщи вътрешният министър Валентин Радев. Цветан Цветанов също хвърли вината за потопа на метеорологичната прогноза. В момента говорим за жълт код, а виждате това, което сполетя Бургаско – трябваше да има червен код, оправда се той.

По-рано през деня социалистите призоваха Министерството на икономиката за законодателни промени, свързани с класификацията на потенциално опасните язовири. Според депутата от БСП Манол Генов са необходими промени в Закона за водите и в наредбите, които използва Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Зам.-председателят на лявата парламентарна група Драгомир Стойнев попита какво е свършило правителството за скандалната безстопанственост. Според него за малките язовири, част от които са дадени на концесия, липсва контрол и държавата трябва да направи поне план и да следи за изпълнението.

Според директора на надзора на язовирните стени и съоръженията към тях Кирил Войнов всички язовири, които са скъсали стените си при наводнението, не са в списъка на потенциално опасните. Ще започне и проверка на тези съоръжения. Подобна теза бе подкрепена и от вътрешния министър Валентин Радев, който заяви, че дъждовете били толкова големи, че е нямало как да не се случи такова нещо.

По информация на Драгомир Стойнев само в област Бургас за последните 3 г. са дадени допълнително 2,3 млн. лв. за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия. С постановления на МС за тези 3 години са отпуснати 617 хил. лв. за целево финансиране на проект за изграждане на отводнителни колектори за отвеждане на дъждовна вода на две улици в Бургас, както и 650 хил. лв. за отводнителни канали за предотвратяване на наводненията в кв. “Долно езерово”. Още 1 млн. лв. са отпуснати за корекция на речното корито на река Отманлийска.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране