11.07.2020 | 9:53
ГЕРБ: Отговорността за вчерашните безредици носи лично Румен Радев
Това е човекът, който от четири години насам се опитва да нагнети напрежение и вчера беше ескалацията на този процес, коментира Тома Биков

“Отговорността за вчерашните безредици носи лично г-н Радев. Това е човекът, който от четири години насам се опитва да нагнети напрежение и вчера беше ескалацията на този процес.” Това тази сутрин депутатът от ГЕРБ Тома Биков по време на брифинг на партията.

Според Биков голяма част от протестиращите срещу правителството са били подведени и без да разберат са били превърнати във фон на “шпицкомандите” на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който призоваваше към протести в социалните мрежи.

“Огромна част от хората, които протестираха срещу правителството, бяха дошли спонтанно. Но протестът беше превзет от шпицкомандите на Васил Божков и тези хора, които бяха дошли заради убежденията си, се превърнаха във фон на онези, които бяха дошли, за да организират насилие. Президентът не се разграничи от насилието и спомогна тези хора да се превърнат в лидери на протеста”, подчерта Биков.

По думите на депутата още снощи ГЕРБ са призовали държавният глава Румен Радев да отправи призив към хората, които са вандалствали в София. Той отказал да го направи.

“Вчера не нарече мутри членовете и симпатизантите на ГЕРБ, а ги нарече страхливи хора, които са доведени под конвой на нашия митинг”, каза Биков и изтъкна, че голяма част от тези хора са били членове на ГЕРБ, към които са се присъединили симпатизанти.

“Сблъсъкът по улиците няма нищо общо с политика – това не е политика. Даже и спорт не е. Няма да допуснем гражданска война, дори и да имаме шанс да я спечелим. Приоритет в момента е България да остане мирно и спокойно място за живеене. Ще направим всичко възможно да го постигнем, дори това да ни коства политически щети”, смята вицепремиерът Томислав Дончев.

“Вчера над 7000 души от цялата страна дойдоха, за да изразят своята категорична подкрепа към правителството. Тези хора протестираха срещу това да бъдат обиждани, квалифицирани с епитети, които нито подхождат на тяхната емоционалност, нито на профила им. Те изразиха своята подкрепа културно, мирно, без да провокират и обиждат”, посочи депутатът Цветомир Паунов.

Той подчерта, че след приключването на мероприятието хората, които били пред Министерския съвет си тръгнали мирно и спокойно. А “другата група по най-брутален и безцеремонен начин” се опитала да разбие полицейския кордон. Всичко това било изключително добре организирано и режисирано от платени провокатори, които имали и своята подкрепа далеч от пределите на нашата страна в една много топла държава. Те били мотивирани от всички тези олигарси, които в момента са основните “сценаристи и режисьори на бледия техен актьор – президентът Радев”

Паунов показа снимки на хора, които са се пръснали из София и са чупели автобуси и са нападали шофьори. По думите му лицето на Радев се изчерпвало в една снимка – снимката с окървавеното лице на полицай.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране