31.01.2018 | 12:46
ГЕРБ пита Конституционния съд за Истанбулската конвенция
ГЕРБ няма да се откаже от християнските ценности

Парламентарната група на ГЕРБ реши да сезира Конституционния съд (КС) с искане за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията. Това съобщи на брифинг в парламента депутатът от партията и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов.

„Това наше искане основаваме на чл. 12 ал. 1 т.4 от Закона за КС и смятаме, че то съответства на изискванията. Истанбулската конвенция е подписана, но все още не е ратифицирана от Народното събрание. Произнасянето на съда ще даде един водещ правен ориентир за обществения дебат за конвенцията и ще бъде полезно”, каза той. По думите му така КС ще може да отговори и на един от критичните по дебата въпроси, свързан с чл. 46 ал. 1 от Конституцията, която регламентира брака като доброволен съюз между мъж и жена.

„Смятаме, че произнасянето на КС до голяма степен ще преодолее и негативната нагласа и спекулациите, които битуват в този обществен дебат”, добави Кирилов. Той уточни, че вече е започнало събирането на подписите и подготовката на мотивите за искането, като подчерта, че нямат намерение да променят Конституцията. Обясни обаче, че ако КС обяви, че конвенцията противоречи на Конституцията, има две хипотези – да се промени Конституцията и да се приеме конвенцията; или да не се пипа Конституцията, но да не се приеме конвенцията.

Колегата му Тома Биков пък допълни: “ГЕРБ няма да се откаже от християнските ценности. Нямаме нито скрити, нито открити намерения за въвеждане на гейбракове, нито 3-и, 4-и или 5-и пол. Най-главната цел на конвенцията е да се справим с домашното насилие”. Той изрази надежда, че БСП няма да действат повече в “невротична среда”. Междувременно от левицата заявиха категорично, че не се отказват от искането си за референдум за конвенцията, но редактират първоначално формулирания въпрос.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране