14.05.2020 | 12:11
ГЕРБ подари на ДПС комисията за харчовете на правителството
Неин председател стана близкият до Делян Пеевски депутат Йордан Цонев

Управляващите от ГЕРБ подкрепиха депутата от ДПС Йордан Цонев за председател на новата анкетна комисия в парламента, която трябва да следи правителствените харчове по време на кризата.

Цонев е известен сред медиите с това, че редовно е съвносител на законопроектите на своя съпартиец – депутата бизнесмен Делян Пеевски. Последният пример за това са предложенията на Пеевски за намаляване на ДДС.

Иначе първоначалното предложение за създаването на комисията дойде от БСП. Парламентът трябва да контролира всички публични разходи по време на кризата заради практиката на правителството да харчи непрозрачно и в полза на приближени фирми, аргументираха се социалистите. И настояха, че начело на комисията трябва да застане представител на опозицията – по подразбиране депутат от левицата – за да бъде работата й обективна.

От мнозинството обаче бяха на друго мнение. “Аз не виждам нищо европейско в поведението на нашата опозиция, която е доста дребнава, повърхностна и неконструктивна. Ако председателят е от БСП, комисията ше бъде използвана за чисто политически цели и то по този повърхностен и заядлив начин, по който вие разбирате опозицията”, обърна се съпредседателят на “Обединени патриоти” Валери Симеонов към социалистите.

От ГЕРБ пък обявиха, че били напълно съгласни начело да бъде представител на опозицията. Но не и социалист, защото левицата щяла да употреби комисията за пропагандни цели. „Подозираме, че създаването на една такава комисия иска да създаде усещането, че има нещо скрито, че има непрозрачност в начина на харчене на парите … Да не се окаже след няколко месеца, че тази комисия се използва за трибуна от някои хора и да се създава излишно напрежение”, обяви депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Междувременно патриотите изразиха предпочитание комисията да бъде оглавена от депутат от “Воля”. Това остави измамното впечатление, че мнозинството ще подкрепи кандидатура, излъчена от партията на Веселин Марешки. Той самият го затвърди като се самопохвали: „Три години се опитваме да се разграничим от останалите опозиции. Има такива просто крещящи, нищо неправещи, нищо непредлагащи, а има такива, които са конструктивни.”

Когато обаче дойде време за предложения, хората на варненския бизнесмен се отказаха да номинират председател. Така при гласуването за депутатите остана да избират между Йордан Цонев и издигнатия от БСП Румен Гечев.

Зад кандидатурата на Цонев застанаха ГЕРБ, ДПС и “Воля”. Интересен момент беше, че буквално минути след като беше избран, Цонев излезе на трибуната, за да представи доклада за работата на друга анкетна комисия, която оглавяваше доскоро – за проучване на информациите за „скандални подкупни схеми” при придобиване на български паспорти от чужденци.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране