26.02.2018 | 0:01
ГЕРБ премина и границата на цинизма
Продажбата на ЧЕЗ не е странна, тя смърди на задкулисие

Точно месец след 22 януари, когато в София се срещнаха Бойко Борисов и чешкият му колега Андрей Бабиш, в Прага бе подписана сделка, определяна като мътна – за продажбата на всички активи на ЧЕЗ в България на известната само на ограничен кръг хора от енергийния и строителния бизнес фирма “Инерком България”. Регистрираната през октомври миналата година специално с цел да участва в наддаването компания, с капитал от 50 000 лева, собственост на Гинка Върбакова, предлага да плати над 320 милиона евро за общо седемте фирми на ЧЕЗ у нас. Новината незабавно доведе до политически реакции, до оставката на енергийния министър Теменужка Петкова и до порой от шеговити до сатирични коментари в социалните мрежи. Бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев се изпусна, че първо приел новината за фалшива.

Но място за шеги няма. Неведнъж в последните години ГЕРБ, в последните месеци и в коалиция с “Обединените патриоти”, показваха арогантно пренебрежение към общественото мнение и демонстрираха силово налагане на откровено лобистки нормативни промени. Този път управляващите преминаха и границата на цинизма. Защото това, което наблюдаваме от петък насам, е пошъл спектакъл.

Сделката не е странна. Тя просто смърди на задкулисие – в много тесен кръг. Съобщението за постигнатото споразумение дойде в четвъртък вечерта. В петък сутринта енергийният министър обяви в парламента оставката си. В петък вечерта БТА разпространи интервю с Гинка Върбакова – без нейна снимка, което по формата си бе пиар, при това калпав. В събота премиерът обяви, че е наредил ДАНС и НАП да разследват сделката и фирмата – купувач – отделно от задължените да направят това КЗК, Комисията за финансов надзор и КЕВР.

В неделя премиерът потрети, че държавата не може да се меси в сделка между две частни фирми. Предстоят коалиционни преговори за нов министър или пък за запазване на стария. Засега се твърди, че яснота ще има до сряда. Вицепремиерът Валери Симеонов от декември насам недоволства, че патриотите нямат контрол в енергетиката.

С всеки изминал ден въпросите стават все повече. В българската енергетика нищо не става случайно и пазарно и в нея случайни играчи няма. Това е така от десетилетия. Тя е държава в държавата, в която участват и хора от бившата ДС, и от някогашния “борчески” бизнес. В момента ключовите дружества са под контрола на кадри на ГЕРБ, при това преплетени в сложна верига от шуробаджанашки и приятелски връзки. Само случайност ли е, че именно познати на енергийния министър влизат с новосъздадено дружество в играта за огромен бизнес, както ни убеждават?

И Теменужка Петкова, и Бойко Борисов подчертават, че сделката е станала по чешките закони и българската държава не може да се меси в нея. Мажоритарен собственик на ЧЕЗ с близо 70 на сто е чешката държава. Така че продажбата не може да стане без знанието на високото ниво в управлението. Преди да стане премиер, като финансов министър Бабиш отговаряше за ЧЕЗ.

Да припомним, че срещата на Борисов и Бабиш се проведе едва пет дни след като чешкото правителство получи вот на недоверие на 17 януари. В момента милиардерът Бабиш има втори мандат за съставяне на правителство, а репутацията му в Чехия е доста скандална – включително с обвинения и свален имунитет за източване на еврофондове.

По информация на “Капитал” бизнесът на “Инерком”, която има фотоволтаични паркове с обща мощност около 23 мегавата, е бил финансиран от словашки милиардер, петролен магнат, който работи в Чехия, и около чийто бизнес също има текущи съдебни скандали. Това станало, след като банките отказали кредитиране на семейство Върбакови за фотоволтаиците.

Самият бум на ВЕИ-тата в България също не тръгна заради загриженост към околната среда, а заради законови преференции за тях, най-вече за гарантираното изкупуване на тока на висока цена. И в този бизнес няма случайни играчи, той бе отреден за посветените за готвените нормативни промени.

Трудно е да се повярва и че “Инерком” би била избрана за купувач без солидна подкрепа. В деня на обявяването на сделката друг кандидат – “Енерго-про” – също чешко, но частно дружество, което е собственик на ЕРП-то в Североизточна България, обяви, че не признава резултата от надпреварата заради непрозрачност.

Сделката се точи от повече от година. По различни информации кандидати са били Христо Ковачки, “Инерком груп”, българско-индийски консорциум между “Фючър енерджи” и IPCL, “Енерго-про” и консорциум между “Приста ойл” и турската STFA Yatirim. Неофициално се твърдеше, че първоначалният фаворит е бил консорциумът между “Фючър енерджи” и индийците. Но “Фючър енерджи” бе отстранена от пазара на еленергия в началото на декември със светкавично съдебно решение. И на финала победи “Инерком”.

В т.нар. интервю Върбакова казва, че ще бъдат кредитирани от голяма международна банка с голям авторитет.

Но с какво гарантира пред банката огромният заем, който би трябвало да послужи за сделката? Макар да не са обявени подробности за самата сделка и нейните условия, няма такава банка, която да даде подобен кредит. Дори да е заложен бъдещият бизнес, е нужно и самоучастие на кредитополучателя. Свеж ресурс, с който купувачите не разполагат. Освен ако не са направили особен залог, при който заемът се обезпечава с парите от бъдещите сметки на потребителите. Това вече е играно – с т. нар. американски тецове.

Освен това българският ЧЕЗ има инвестиционен кредит от ЕБВР, който става незабавно изискуем, ако компанията бъде продадена на нестратегически инвеститор. Става дума за седемгодишен заем от 116 милиона евро от 2016 г.  По случайност днес премиерът Борисов е в Лондон, където ще открие инвестиционен форум на ЕБВР за Западните Балкани…

Обещанията и заканите за бъдещи проверки са пушилка

Информация за кандидат-купувача “Инерком” има още от края на миналата година и нищо не е пречело ДАНС и НАП да си направят проверките. Ако се съди по консултантите на купувача по сделката, обявени от самата фирма, е малко вероятно да бъде намерено дори формално нарушение. Досегашният опит с регулаторите сочи, че в такива случаи те по-скоро се съобразяват с нареждания, които идват отгоре.

В крайна сметка изглежда, че бизнесът за 1.8 милиарда лева, колкото е оборотът на ЧЕЗ в България, след няколко месеца може да се окаже в ръцете на малка фирма, без опит в такава дейност и с неясен гръб. Струва си да се напомни, от дългата серия неясни и контролирани сделки в България, продажбата на “Булгартабак”. Първо бе отстранен или по-скоро отказан стратегически инвеститор. Последва продажба на дружества с неясна собственост. Истинският собственик лъсна години по-късно, продаде марките на “Булгартабак” на същия стратегически инвеститор за по-голяма сума от тази за покупката. В крайна сметка производството на цигари, по данни на статистиката, се срина с близо 40%.

Политическите замервания между Корнелия Нинова и Бойко Борисов само мърдат въздуха. В следващите дни управляващите с всички сили ще опитат да замажат набиращия сили скандал. Но недоверието, особено когато се говори за енергетика, убеждението за нагласени сделки, за лобистки законови промени, за обвързаности със структури от миналото са толкова силни, че няма как да разсеят подозренията. И ще останат, докато не излезе наяве онзи, който стои отзад.

Красимир Цигуларов, “Сега”

2 коментара

  1. Stanka каза:

    Гинки за егоистично разграбване на България (ГЕРБ)
    https://offnews.bg/analizi-i-komentari/ginki-za-egoistichno-razgrabvane-na-balgaria-gerb-675584.html

  2. Шайка каза:

    Май е настанало време Нинова да бие ключа на обекта дето „СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА“ …. да излиза на улицата, да вади гола гърда и да повежда матр’яла!!!!
    Кой, ако не тя!!!
    Кога, ако не сега!!!!
    Дерзай Корни, народа е с теб!!!!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране